2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A britek is akartak maguknak Eiffel-tornyot

2012. július 13. 16:36

1890-ben pályázatot hirdettek Nagy-Britanniában abból a célból, hogy lemásolják az alig egy évvel korábban elkészült Eiffel-tornyot, Párizs és egész Franciaország legnagyobb nevezetességét.

Pedig korábban többen is megkongatták a vészharangot, mondván, az Alexandre Gustave Eiffel tervei alapján elkészült toronynak meg vannak számlálva a napjai. Volt, aki azt mondta az 1889-es világkiállításra épült vastoronyról, hogy talán húsz évig sem bírja. Egy matematika professzor annak idején azt jósolta, hogy az építmény össze fog omlani, ha már a kétharmada elkészül.

Gustave Eiffel tornya azonban nemcsak hogy átvészelte a történelem viharait, hanem újabb szimulációs elemzések szerint is kikezdhetetlen. A Technical Centre for Mechanical Industries (CETIM) szakemberei kiterjedt komputeres modellezéssel vizsgálták meg a 18 ezer darabból összeállított tornyot, a világ legnagyobb vasépítményét. A torony ugyan megmozdult, de nem omlott le. A felmérés során arra is fény derült, hogy a torony az utóbbi 120 évben 13 centimétert zsugorodott: kissé összement saját súlya alatt.

1890-ben a párizsi Eiffel-torony sikerén felbuzduló britek nagy csinnadratta közepette hirdették meg a versenyt, a soha el nem készült mű pályázatára végül 68 pályamunka érkezett. A "Nagy Londoni Torony" felhívásra elküldött tervek között volt, amelyik csavarhúzóra, de olyan is, amelyik azonosítatlan repülő tárgyra hajazott. A pamflet Willesden és Harrow közé, a Wembly-parkba álmodta meg a tornyot; végül két győztest hirdettek, ezek az épületek 360 és 390 méteresek voltak, s feltűnő hasonlóságot mutattak párizsi rokonukkal.

A további tervek erre a linkre kattintva érhetők el

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár