2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száz éve is Budapest volt az egyik legmelegebb város

2012. július 13. 08:55

1905 júliusában is a legmelegebb városok közé tartozott Budapest, amelyet csak Madrid és néhány mediterrán település "előzött" meg - olvasható a Huszadik Század cikkében.

"Budapest nemcsak legszebb, hanem legmelegebb városai közé is tartozik Európának, a mint beköszöntenek a nyári hónapok; e részben csak Madrid s még egy pár déli fekvésű metropolis haladja meg.

A budai oldal még csak hagyján: az kap egy kis hűs levegőt a hegyekről, hanem a pesti részre már a nagy Alföld forró lehelete árad. Itt volna ugyan a Duna, de bizony annak a vize se sokat hűt, mert az öreg fejedelmi folyam maga is átmelegülve hömpölygeti tovább hullámait, még csak azoknak is alig bir egy kis enyhülést nyújtani, a kik hűtőzni partjára menekülnek, vagy a fürge propellereken ülve szántják végig a hátat.

A napsugarak áttörnek a gyárkémények füstjével kevert vastag levegőn s olyan puhává olvasztják az aszfaltot, mint a viasz. Nem szükség a kirakatokat sem tanúlmányozni, milyen a legújabb czipősarok-divat: a lenyomatok ott vannak ezrével a lágy aszfalton, véges-végig az üzletek, a bérpaloták előtt.

fotó: Fortepan

Ez utóbbiak mintha szunyókálnának, szemeik, az ablakok be vannak csukva, a redőnyök le vannak eresztve. A kiknek kedvéért máskor fel szokták húzni, azok most ott vannak valahol a Tátrán, vagy a Balatonon. De azért maradtak itthon is elegen. Még az utczák se panaszkodhatnak, ide is jut ember a legnagyobb hőségben is.

Sőt még a kedélyesség se hiányzik, az utczai üzlet sem lankad. A „krajczáros lapok” rikkancsai soha meg nem esett robbantások hirével nyargalászszák végig a várost s mindig kerül nehány vevőjük. Szegény Hazafi Verai János is, mentől melegebb volt, annál buzgóbban árulta „megrovási kaland”-jait s czikornyás verseivel sok járókelőt felviditott.

Most már kidőlt az utcza ismert alakjai sorából, hanem vannak helyette más alakok, például a kik forgós japán legyezőt árulnak. Mióta a nagy háború tart s a meleg is nagy „japán” név alatt jöttek divatba ezek az apró szélhajtók s veszedelmes versenytársai lettek a Verai János költeményeinek. Pedig hát ezek ára darabonként csak két krajczár volt, míg a legyezőárus fennen hirdeti, hogy: a japán legyező jégbe hűtve, hat krajczár!"

A cikk folytatása a huszadikszazad.hu-n

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár