2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Srebrenica: újabb félezer áldozatot temettek el

2012. július 11. 18:28 MTI

A srebrenicai mészárlás 17. évfordulója alkalmából újabb 520 azonosított áldozat holttestét temették el szerdán a kelet-boszniai város melletti emlékhelyen, Potocariban. A szertartáson 30 ezren vettek részt.

1995. július 11-én, miután az ENSZ-védelem alatt álló Srebrenicát a boszniai szerb csapatok elfoglalták, a holland békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút válogattak ki, majd lemészárolták őket. A srebrenicai bűntettekről a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék már több esetben kimondta, hogy népirtás történt.

Némi elégtételt jelent a meggyilkolt több ezer áldozat hozzátartozójának, hogy májusban megkezdődött Hágában Ratko Mladicnak, az 1992-95-ös boszniai háború volt szerb katonai főparancsnokának pere. Mladicot azzal vádolják, hogy ő vezényelte le az 1995-ös srebrenicai mészárlást. Hágában van Radovan Karadzic is, aki a háború alatt a boszniai szerb államalakulat elnöke volt, és szintén felelőssé teszik a vérontásért.

Potocariban az utóbbi években már eltemették a vérontás 5137 áldozatát. Eddig 7000 srebrenicai áldozat személyazonosságát derítették ki a szakértők, de legalább 200 holttestet valószínűleg soha sem lehet majd azonosítani.

A szerdai megemlékezési ünnepségen a vezető boszniai politikusok mellett jelen volt még többek között Zoran Milanovic horvát kormányfő és Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes is. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán Ankarában a szíriai eseményeket a srebrenicai vérontáshoz hasonlította. "A szíriai helyzet lassan olyan képet fest, amely a szarajevói és srebrenicai történésekre emlékeztet. Szíria is számos vérengzést és háborús bűnt követett el" - fogalmazott Erdogan pártjának, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői előtt tartott beszédében.

Barack Obama amerikai elnök a szarajevói amerikai képviselet által szerdán kiadott közlemény szerint bírálta a srebrenicai népirtás tényének tagadására irányuló kísérleteket. Tomislav Nikolic szerb államfő nemrég "szörnyű bűncselekménynek" nevezte a 17 évvel ezelőtti eseményt, de nem használta rá a "népirtás" megjelölést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár