2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorok és nyaralóik

2012. július 5. 12:29

Az egész éves munka után az államfők és diktátorok is úgy gondolták, kijár nekik a nyári pihenés. A legtöbben a hegyekbe vagy a tengerpartra mentek hűsölni, volt, aki vadászattal, sétával, de akadt olyan is, aki úszással töltötte szabadságát, ám gyakran a munka hosszú keze utánanyúlt a pihenni vágyóknak, s nemegyszer megesett, hogy nyaralójukban fogadták a külföldi vendégeket. Rövid összeállításunkban négy diktátor kedvenc nyaralóját mutatjuk be.

Hitler és a bajor hegyek

A Führer legfontosabb vidéki rezidenciája, Berghof a bajor alpokbeli Berchtesgaden településen volt, a Német Birodalom német és osztrák határánál. Emellett meg kell még említeni a kelet-poroszországi Wolfsschanzét is, azonban Hitler itt jóval kevesebb időt töltött és leginkább a keleti front legfontosabb főhadiszállásaként funkcionált a hely.

Hitler a második világháború idején legtöbb idejét Berghofban töltötte, amely otthonként, nyaralóként és rezidenciaként is működött. Az eredetileg 1916-ban épült Wachenfeld-ház névre hallgató épületet Hitler 1933-ban a Mein Kampf eladásából származó bevételből vásárolta meg. 1935-36 folyamán kibővítette és felújította a kis faházat.

Jól jellemzi Hitlernek a nyaralójához fűződő viszonyát az amerikai Homes and Gardens magazin által 1938-ban lehozott mondata: „Ez az én helyem, magam építettem abból a pénzből, amit megkerestem.” A 18. századi német bútorokkal berendezett épületben Heinz Linge, a Führer személyes inasa szerint Hitlernek és Eva Braunnak két-két hálószobája és szintén külön fürdőszobája volt. Bár Hitler nem dohányzott, a ház teraszán engedélyezte a füstölgést, ahol is rá lehetett látni a vegetáriánus táplálkozási igényeit részben kielégítő konyhakertre és a későbbi üvegházra.

Természetesen nyaralás közben is meg kellett szervezni a Harmadik Birodalom első emberének védelmét, így az 1930-as években a Berghof szomszédjait kitessékelték otthonaikból. Reggelente nem a hálóköntösben kávét kortyolgató szomszédokat, hanem a Führer életét óvó testőröket láthatták a szomszédos épületekben az arra elhaladó érdeklődők, miután az 1930-as évek végére igazi turistalátványossággá lépett elő a bajor nyaraló. Az 1940-es évek elejére a bámészkodó már a légelhárító védelmi rendszert is megfigyelhette az épület közelében.

Hitler gyakran fogadott vendégeket a Berghofban, akiket a lépcsőn köszöntött. Köztük volt David Lloyd George, Kurt von Schuschnigg, Neville Chamberlain és Benito Mussolini is. A Führer napi egy sétát rendszeresített a Berghofból a közeli dombon álló teaházig, ahol az egy kilométeres úton festői kilátás tárult a szeme elé.

1945. április 25-én két bombatalálat érte és semmisítette meg a náci vezető kedvenc nyaralóját. Május 4-én, négy nappal Hitler öngyilkossága után egy SS hadosztály felgyújtotta a villát, az órákkal később érkező szövetséges csapatok azonban ezek után is kifosztották a még füstölgő épületet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár