2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Földrengés mutatja Jézus keresztre feszítésének pontos dátumát

2012. május 30. 08:55

Jézust – ahogyan az Újszövetség is írja – minden bizonnyal i.sz. 33-ban, április 3-án, pénteken feszítették keresztre – állítják geológusok. A vizsgálatok rámutattak, hogy abban az időben két földrengés is történt, s ezt Máté evangéliuma is leírja, bár az is lehet, hogy az csupán allegória.

A legújabb geológiai vizsgálat a Jeruzsálemtől 20 kilométerre levő Holt-tengernél bekövetkezett földmozgásokra fókuszált – olvasható az International Geology Review legújabb számában. Máté evangéliumában ugyanis azt lehet olvasni, hogy a keresztre feszítésre egy földrengéssel párhuzamosan került sor: „Jézus pedig ismét nagy fenszóval kiáltván, kiadá lelkét. És ímé a templom kárpítja fölétől aljáig ketté hasada; és a föld megindula, és a kősziklák megrepedezének. És a sírok megnyílának, és sok elhúnyt szentnek teste föltámada.” (Máté 27: 50-52)

Jefferson Williams amerikai, illetve Markus Schwab és Achim Brauer német geológusok három réteget vizsgáltak meg Ein Gedinál. Kiderült, hogy legalább két nagyobb földrengés érintette a magot: az egyik 31-ben, a másik pedig valamikor 26 és 33 között történt. A kutatók eredményeiket összevetették a Colin Humphreysn és Graeme Waddington által a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmány legfontosabb állításaival: ezek szerint a négy evangélium és Tacitus Annalesében azt írja, a keresztre feszítés akkor történt, amikor Poncius Pilátus Júdea helytartója (26-36) volt; a négy evangélium szerint erre pénteken került sor; Jézus néhány órával sabbath előtt halt meg; a szinoptikusok (Máté, Márk, Lukács) szerint pedig a Megváltó nisan 14. napja, a zsidó húsvét megkezdése előtt adta át lelkét a Teremtőnek.

Később aztán megnézték a zsidó naptárt és belevették a különböző asztronómiai számításokat – így jött ki a Jézus keresztre feszítésének legvalószínűbb időpontja, 33. április 3-a. A további kutatásokban Williams, Schwab és Brauer arra keresnek majd a választ, hogy a három evangélium által is említett, Jézus halála után – egészen másnap délután háromig – tapasztalt sötétséget magyarázhatja-e egy a földrengés következtében kialakult homokvihar.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár