2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyv jelenik meg Neruda állítólagos meggyilkolásáról

2012. május 16. 17:36 MTI

Könyv jelenik meg a jövő héten Chilében egy spanyol újságíró tollából arról, hogy Pablo Nerudát, az irodalmi Nobel-díj 1971-es kitüntetettjét valójában meggyilkolták a Pinochet tábornok vezette junta emberei, és nem rákbetegsége végzett vele.

A Sombras sobre Isla Negra, la misteriosa muerte de Pablo Neruda (Árnyak Isla Negra felett, Pablo Neruda titokzatos halála) című kötetében Mario Amorós 246 oldalban járja körül a világhírű költő 1973. szeptember 23-án bekövetkezett halálát, amelyet hivatalosan prosztatarák okozott.

A spanyol szerző szerint a chilei írófejedelem azonban nem a betegségbe halt bele, hanem meggyilkolták. Amorós ugyanakkor elismeri, hogy feltevését még igazolni kell. "Azt hiszem, igenis végeztek vele, de ezt csak akkor lehet megerősíteni, ha igazolják. Erre pedig kizárólag egy mód van, az exhumálás" - mondta az újságíró, aki már több könyvet is írt Chiléről, többek közt Salvador Allende elűzött baloldali elnökről. Az újságíró azt gondolja, Chile nem engedheti meg magának, hogy legnagyobb költőjének halála a diktatúra hordaléka maradjon. Ehhez azonban ki kell hantolni Neruda földi maradványait, amelyek Isla Negrában nyugszanak.

Pablo Neruda néhány nappal az Allende-kormányt megbuktató katonai államcsíny után halt meg. Ügyét 2011-ben felvették abba a tárgysorba, amely az emberi jogok megszegésének az igazságszolgáltatás által máig ki nem vizsgált hétszáz esetét tartalmazza. A Mario Carroza különbíró által vezetett vizsgálat még nem zárult le.

Mario Amorós könyvében szembeszáll Matilde Urrutiával, Neruda feleségével, aki kizárta, hogy férje gyilkosság áldozata lett. Ehelyett Manuel Araya, a költő sofőrje és titkára oldalára áll. A sofőr volt a merényletről szóló híresztelések elsődleges forrása. A szerző emellett áttekinti a Neruda és az Eduardo Frei Montalva ex-elnök 1982. január 22-én bekövetkezett halála közötti párhuzamokat. Montalva ugyanazon a klinikán halt meg Santiago de Chilében, mint a költő, és halálát jelenleg emberölésként vizsgálják.

Tavaly a chilei Kommunista Párt (CP) vezetője kezdeményezte jogi úton Neruda halálának kivizsgálását, miután Araya a mexikói Proceso című lapnak azt mondta, Pablo Nerudát megölték: egy orvos által beadott halálos injekció végzett vele, nem pedig rák miatt megromlott egészsége.

A PC és az őket képviselő jogász nemcsak Neruda titkárának, hanem Mexikó korábbi chilei nagykövetének, Gonzalo Martínez Corbalá diplomatának a tanúvallomására is számított. Corbalá találkozott az íróval egy nappal azelőtt, hogy Neruda meghalt. A diplomata fenntartotta, hogy Neruda "nyugodtan tudott beszélgetni", minden gond nélkül sétálgatott kórházi szobájában, miközben arra készült, hogy Mexikóba megy, és ott talál biztonságra. Az írónak mégis kétségei támadtak, elbizonytalanodott, mert részese akart lenni népe sorsának - mondta a jogász.

Úgy vélte, megvan a lehetősége annak, hogy az Augusto Pinochet tábornok katonai juntájának ügynökei kihasználták a lehetőséget, és megölték Nerudát, amíg lehetett, mert külföldön már sokkal nehezebb dolguk lett volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár