2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így nevezz el zenekart

2012. április 11. 12:51

A History Today még februárban arra kérte olvasóit, hogy segítsenek összeállítani egy listát, amelyen azon zenekarok szerepelnek, akik valamilyen történelmi személyről, helyről, tettről kapták a nevüket. Íme néhány zenekar, valamint a névadók rövid élettörténete.

Franz Ferdinand: a skót rockbanda az Osztrák-Magyar Monarchia tragikus életű trónörököséről nevezte el magát. Ferenc Ferdinánd (1863-1914) az 1914. június 28-i szarajevói merényletben vesztette életét, amely az első világháború casus bellije lett.

Spandau Ballet: a legenda szerint ez az új romantikus, 1979-ben induló zenekar a nevét egy berlini WC falára firkált mondat hatására kapta. Berlin külvárosa, Spandau híres volt börtönéről, ahol a Nemzetiszocialista Párt több tagja – köztük Rudolf Hess és Albert Speer – a nürnbergi pereket követően szabadságvesztését töltötte.

Kasabian: a népszerű brit rockegyüttes nevét Linda Kasabianról kapta. A sofőrként dolgozó Kasabian a Tate-LaBianca-i gyilkossági per egyik koronatanúja volt. A gyilkosok éjféltájban érkeztek a házhoz, hárman voltak (Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Charles „Tex” Watson), mindnyájan Charles Manson hippivezér feltétlen hívei, akik vezetőjük parancsára jöttek a Benedict Canyonba, hogy megöljenek mindenkit, akit a Tate-villában találnak.

Jethro Tull: az 1960-as években a nagy-britanniai Blackpoolban alakult banda a nevét a 18. századi mezőgazdasági forradalom egyik legfontosabb alakjától kölcsönözte. Jethro Tull (1674-1741) a vetőgépet, a norfolki négyes vetésforgót és a lóvontatású kapát találta fel, amelyek segítségével a mezőgazdasági termelést tudományos alapokra helyezte.

Foo Fighters: A Dave Grohl vezette népszerű rockbanda nevét egy második világháború alatti, pilóták által kitalált kifejezésről kapta, amelyet az égen látható, izzó tárgyak leírására használtak. A levegő akrobatáival kapcsolatos zenekarok még például a B-52s, a U2 és a Bell X-1.

Joy Division: a manchesteri zenekar nevét a zsidó nők azon csoportjáról kapta, akiket a nácik szexuális rabszolgaságra kényszerítettek a második világháború idején.

Gang Of Four: a csoport nevét a kínai négyek bandája (angolul: Gang of Four) ihlette. A frakció Mao Ce-tung halála (1976) után uralta a kínai politikát, tagjai a következő személyek voltak: Mao felesége, Csiang Csing, Csang Csuncsiao, Jao Venjüan, és Vang Hungven.

Kaiser Chiefs: a zenekar névadója egy dél-afrikai labdarúgócsapat volt, ahol a Leeds kapitánya, Lucas Radebe töltötte korai karrierjét. A focicsapat a nevét II. Vilmos császárról kapta. A Kaiser név a namíbiai német gyarmatosítás következtében vált népszerűvé Afrika déli területein.

The Communards: A szinti-pop zenekar frontembere, Jimmy Sommerville a csapat nevét azoktól a franciáktól vette, akik az 1871-ben a fővárost rövid ideig uraló párizsi kommünt támogatásukról biztosították.

New Model Army: a név azokat az 1645-ös angol parlamenti képviselőket jelölte, akik I. Károly ellen harcoltak a polgárháborúban.

The Levellers: a zenekar, amelynek népszerűsége az 1990-es években tetőzött, nevét az angol polgárháború idején aktivizálódó demokratikus és republikánus csoportról, a levellerektől kapta.

Crazy Horse: a Neil Young féle banda a nevét a sziú indiánok legjobb csapatairól kapta, akik a Little Bighorn-i csatában vállaltak tevékeny szerepet. A Siouxsie and the Banshee punk zenekart az amerikai őslakosok hagyományai inspirálták.

A sor persze hosszan folytatható, íme néhány közülük: Dead Kennedys, Led Zeppelin, Libertines, Minutemen, Paul Revere and the Raiders, Dandy Warhols, Maccabees, Louis XIV, Decembrists, Iron Maiden és Uriah Heep.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár