2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fogorvosok kutatják a gízai piramis titkát

2012. március 14. 08:49

Orvosi fogókat szerelnek a gízai piramis titkos ajtóit és aknáit kutató robotra, amelyet idén tavasszal küldenek le az építmény mélyére. A Dzsedi célja, hogy megtalálják Kheopsz fáraó sírját.

Az 59 éves hongkongi fogorvos, Ng Cse-Csuen által vezetett csapat – amelynek munkáját a forradalom során megbukott egykori régiségügyi miniszter, Záhi Havvász segíti szakértelmével – a két szűk aknát elzáró ajtó körüli rejtélyeket kutatja a gízai nagy piramis gyomrában, Kheopsz (Hufu) fáraó síremlékében – nem éppen hétköznapi eszközökkel.

„A kínaiaknak nagy tapasztalatuk van az evőpálcákkal való étkezésben. A fogorvosoknak pedig a fogókkal való munkában” – magyarázta Ng. „S hogy miért érdekes Egyiptom? A hieroglifák miatt. Tisztára mint egy detektívregény. Alig várom, hogy használjam a munkaeszközömet” – tette hozzá a fogorvos.

A kutatócsapat a fogorvosok által használt fogókat szerelnek az apró robotra, amely úgy járja és tapogatja körbe a piramis titkos aknáit, hogy azzal semmilyen kárt nem okoz a falakon.

Munkában a robot

A nagy piramis a legnagyobb és legidősebb a három gízai építmény közül, 146 és fél méter magas, körülbelül i.e. 2500-ban fejezték be. A két aknát egy terem köti össze, ajtói pedig azóta tartják izgalomban a kutatókat, hogy 1872-ben felfedezték őket; elsősorban azért, mivel a feltételezések szerint az ajtó mögött lehet Kheopsz fáraó sírja.

A Dzsedi-projekt – amely a fáraó tanácsadójáról kapta nevét – tavasszal küldheti az apró robotot a piramis mélyére, de előtte még meg kell szerezni az ehhez szükséges engedélyeket az egyiptomi hatóságoktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár