2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeum az afroamerikaiaknak

2012. február 23. 13:24 MTI

Az Egyesült Államok első fekete elnöke, Barack Obama részvételével tartottak szerdán Washingtonban ünnepi ceremóniát az Afroamerikai Történeti és Kulturális Múzeum építésének megkezdése alkalmából.

Obama emlékeztetett rá, hogy a múzeum építését először az amerikai polgárháború veteránjai kezdeményezték és a gondolatot felkarolták a polgárjogi mozgalom aktivistái is. Az elnök rámutatott: kitűnően megfelel az intézmény helyszínéül a Smithsonian múzeum-együttes 18 másik tagjának is otthont adó, Washington szívében fekvő National Mall, ahol egykor rabszolgavásár volt és ahol egykor százezrek tüntettek a jogegyenlőségért.

A múzeum a tervek szerint 2015-ben nyitja meg kapuit. A kongresszus megszavazta, hogy a múzeumépítés 500 millió dolláros költségének a felét a szövetségi állam állja. Magánforrásokból eddig mintegy 100 millió dollár folyt be. A legnagyobb adományozók között van a Wal-Mart, az American Express, a Boeing, a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint olyan afroamerikai hírességek, mint Quincy Jones és Oprah Winfrey.

A leendő múzeumnak már működik egy kiállítása a Smithsonian komplexum Amerikai Történeti Múzeumában. Az emlékműveknek és nemzeti gyűjteményeknek otthont adó National Mall parkban tavaly avatták fel Martin Luther King szobrát.

A "fajok" közötti egyenlőség kérdésével kapcsolatos fordulat, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság egy nappal a múzeumépítés megkezdése előtt döntött úgy, hogy befogadja egy fehér panaszos ügyét, aki nehezményezte, hogy a Texasi Egyetem a pozitív diszkrimináció és a sokszínűség nevében utasította el jelentkezését. A meghallgatások októberben, az elnökválasztási küzdelem hevében kezdődnek majd.

A testület 2003-ban még olyan határozatot hozott, hogy a jelentkező "faja" egyike lehet a felvételt eldöntő tényezőknek. Lapelemzések szerint a 9 tagú legfelsőbb bíróság összetétele konzervatívabb a 9 évvel ezelőttinél, ezért a jövőre várható ítélet eltérhet a korábbi verdikttől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár