2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentik a maja civilizáció bölcsőjét

2011. december 19. 09:40

Egy nemzetközi örökségvédelmi szervezet új tervet dolgozott ki a guatemalai maja emlékek megóvására, amely a civilizáció maradékainak megőrzése mellett nagy hangsúlyt fektet az erdőirtások által fenyegetett természeti környezetre is.

A fejlődő országok régészeti lelőhelyeinek megmentéséért harcoló non-profit szervezet, a Global Heritage Found a 2012-es maja év ünneplésének kapcsán hivatalosan is bemutatta a régóta várt Mirador Kulturális és Természeti Rendszer számára készített Régészeti Fejlesztési Tervet. A guatemalai terület magában foglalja a világ legnagyobb piramisait, köztük a La Dantát, vagy a sokak által a közép-amerikai maja civilizáció bölcsőjének tartott klasszikus maja komplexumot.

A tervet december 8-án hozták nyilvánosságra a guatemalai Nemzeti Kulturális Palotában jelenlegi és egykori kormányzati tisztviselők, diplomaták, nemzetközi szervezetek és különböző alapítványok képviselői előtt. A terv biztosítja a kutatások folyamatosságát és a kritikus területek megóvását az elkövetkező 15 évre. A cél az, hogy megőrizzék a kulturális maradványokat és az őket körülvevő természeti környezetet, beleértve azon turisztikai fejlesztéseket is, amelyek közvetlen gazdasági előnyökkel járnak az őslakos közösségeknek.

A Mirador Kulturális és Természeti Rendszer 810 ezer hektáron terül el az észak-guatemalai maja vidéken. A terület komoly veszélyben van, a tömeges erdőirtáson és fakitermelésen kívül a fosztogatás és a kábítószer-kereskedelem is fenyegeti. Ez a terület ad otthont a legidősebb maja városoknak (El Mirador, Nakbe, Tintal, Wakna, Xulnal), amelyeket egy lenyűgöző gyalogút kapcsol össze. A GHF szerint „az előkerült felfedezések felbecsülhetetlen tudást hordoznak, de hasonlóan értékes az erdei környezet is, ahol a városok találhatók. Ezen a területen él a legtöbb jaguár, nem beszélve a 180 különböző madárfajról, így a régészek mellett a rovartan és az ornitológia számos képviselője is megfordul itt.”

A természetvédelmi erőfeszítések középpontjában eddig a legfontosabb ősi struktúrák – a La Danta, az El Tigre piramisok vagy a kulturális központként működő Közép-Akropolisz – álltak. Ennek köszönhetően a legnagyobb város, El Mirador immáron mindenki előtt nyitva áll, a kalandvágyókat például az újonnan kiépített turisztikai jelzések hívogatják. A környező települések is élvezik az ősi emlékeik feltárásának előnyeit, a munkahelyteremtések révén 60 kísérővel és 90 parkőrrel gazdagodott az infrastruktúra, továbbá a fejlesztéseknek köszönhetően új éttermek, utazási irodák és szállások nyíltak meg a közép-amerikai országban.

Az új Régészeti Fejlesztési Terv még csak a kezdet, hiszen rengeteg a munka, a szakemberek előtt pedig hatalmas kihívások tornyosulnak. „Egy kiépült rendszert láthatunk itt, előttünk állnak az ősi városok, amelyeket mindenképpen meg kell védenünk a jövő számára. 5-10 év múlva már nem lesz esélyünk, hogy megmentsük őket” – mondta el Richard Hansen, az Idahoi Állami Egyetem Antropológiai Osztálya Közép-Amerikai Intézetének tagja, egyben a Mirador-projekt vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár