2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lószerszámok kerültek elő Tutanhamon korából

2011. november 30. 16:24

Bőrből készül lószerszámokat fedeztek fel a Kairói Múzeum egyik kies részén. A díszes felszerelést a 18-19. dinasztia idején használhatták.

Ugyan Tutanhamon sírkamrájában hat harci szekeret is találtak, csak nagyon kevés lószerszám került eddig elő Egyiptomban, a díszes tárgyak pedig egyenesen ritkaságszámba mennek.

2008-ban az Ancient Egyptian Leatherwork Project egyik résztvevője, a kairói Holland-Flamand Intézet munkatársa, André Veldmeijer egy könyvre alapozva érdeklődött a múzeum kurátora felől, hogy vajon tényleg a neves kairói gyűjtemény rejti-e a tárgyakat. Nagy megdöbbenésére a múzeumban senki nem hallott a Tutanhamon korából származó lószerszámokról.

Egy rövid kutakodás után azonban a kurátor, Ibrahim El Gavad hatvan nagyobb és számos apró méretű tárgyra bukkant. A múzeumi leltár szerint a felszerelést egy görög műkincskereskedőtől, bizonyos Georges Tanótól vásárolta meg az intézmény még 1932-ben.

A tárgyak 90-95 százaléka sértetlen; van köztük hám, kesztyű, bőrponyva és tegez is. Minden bizonnyal egy harci szekérhez tartoztak, s egyetlen sírhely rejtette őket. A lószerszámokon található díszítésekből arra lehet következtetni, hogy a felszerelést a 18. dinasztia végén, vagy a 19. dinasztia elején használták, a pontos datáláshoz további vizsgálatok szükségesek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár