2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megadóztatná Berlin az egykori belga kényszermunkások nyugdíját

2011. november 23. 08:48 The Daily Mail

Óriási felzúdulást váltott ki Berlin legutóbbi lépése, amelynek értelmében adó terhelheti a második világháború idején Németországba deportált, rabszolgamunkára fogott belgák nyugdíját. A német kormány egyelőre nem fűzött kommentárt a döntéshez.

A belga pénzügyminiszter, Didier Reynders ígéretet tett arra, hogy a végsőkig fog harcolni a szerinte „morálisan elfogadhatatlan” adótervezet ellen. A követelések az elmúlt hetekben érkeztek meg a háborús veteránok postafiókjaiba. „Sokkoló, hogy a nácik által dolgoztatott embereket megsarcolnák azért, amit egyszer már kifizettek” – mondta Reynders. A híradások szerint több tucat egykori munkatáboros érintett, nekik a nyugdíjaik vannak veszélyben.

Az időskori ellátásokért is felelős ombudsman, Tony Vandersteen szintén kikelt a német adószabályoknak a belga polgárokra nézve előnytelen módosulása miatt: „Óriási a felháborodás. Több tucat ember emelte fel a hangját, a túlélők és a leszármazottak egyaránt” – nyilatkozta. „Azt mondtam az embereknek, hogy személy szerint én keveset tehetek. Az egyetlen megoldás, ha az érintettek a német hatóságokkal veszik fel a kapcsolatot és megpróbálják elérni, hogy annulálják a döntést” – tette hozzá.

A lépés nem is jöhetett volna rosszabbkor. Németország szomszédjai és az eurózóna tagállamai sokszor vetik Berlin szemére, hogy megpróbálja a többiekre erőszakolni akaratát, de nem volt szerencsés Angela Merkel kancellár legutóbbi, David Cameron brit miniszterelnöknek intézett kijelentése sem (Europe spricht Deutsch, azaz Európa németül beszél), amely csak olajat öntött a tűzre.

A náci Harmadik Birodalom több mint 13 millió embert kényszerített rabszolgamunkára a világháború alatt, köztük 200 ezer belgát. A belgák rettenetes körülmények között dolgoztak, a Nordhausenbe hurcoltaknak a föld alatt, négy évig gyakorlatilag sötétben kellett gürcölniük, négyezren pedig a brémai Valentin bunkerben építették a tengeralattjárókat. A szövetségi kormány csak hat éve ismerte el felelősségét, ekkor kezdett kárpótlást és nyugdíjat folyósítani a túlélőknek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Németország minden, a határain kívül élő, a német államtól nyugdíjat kapó polgár juttatását megadózná, ez 17 százalékos adókulcsot jelent. Reynders felvette kapcsolatot német kollégájával, Wolfgang Schaeuble pénzügyminiszterrel, de a politikus még adós a törvény magyarázatával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár