2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Michelangelo önarcképét

2011. október 18. 13:57 Discovery News

Egy márványrelief lehet Michelangelo első ismert önarcképe – jelentették be olasz művészettörténészek; az alkotást 1545-ben készíthette a reneszánsz mester.

A magántulajdonban lévő alkotás egy fehér márványból készült tondó, amely egy szakállas fejet ábrázol háromnegyedes profilban. „Ez egy nagyon jó minőségű szobor, amelyet nagy pontossággal és finomsággal véstek ki. Bizonyosan nagy figyelmet érdemel” – nyilatkozta Alessandro Vezzosi, a Vinci városában lévő Museo Ideale vezetője a Discovery News-nek.

Az alkotást először James Beck sorolta Michelangelóhoz 1999-ben. Beck, a Columbia Egyetem művészettörténész professzora először egyik monográfiájában (The Three Worlds of Michelangelo) határozta meg a szobrot úgy, mint a nagy reneszánsz művész lehetséges önarcképét. A mű keletkezését 1545 körülire keltezte. „Ez Michelangelo egyetlen olyan, márványból készült és domborműben látható portréja, amit ismerek az ő korából” – nyilatkozta Beck egy 2007-ben készült interjúban.

Egy másik művészettörténész, Claudio Strinati, az olasz kulturális minisztérium főigazgatója figyelemreméltónak tartja Beck elméletét: „Elfogadható a felvetés. Ez egy Michelangelo által készített portré, de önarckép is lehet” – mondta Strinati.

Beck és Strinati felvetését erősíti, hogy a reneszánsz mester ismert portréi hasonlítanak a márványtondóra. „Úgy gondolom, hogy Michelangelo akkor készíthette a portrét, mikor II. Gyula pápa síremlékén dolgozott” – közölte az olasz művészettörténész.

Michelangelót 1505-ben kérte fel II. Gyula pápa (1443-1513) síremléke elkészítésére. Maga a főpap 1513-ban meghalt, azonban a mester 1545-ig dolgozott a végül befejezetlenül maradó megbízáson. Strinati szerint Michelangelo Buonarotti a pápai nyughelyet díszítő szoborcsoport részeként készíthette el a tondót.

A Corrado Gratziu és Alessandra Moscato által a Pisai Egyetemen elvégzett vizsgálatok szerint a szobor anyaga carrarai márvány, s a Polvaccio-bányából származik; Strinati szerint ugyanezt a márványt használták fel a reneszánsz pápa síremlékéhez.

Noha nincsenek adatok a tondó eredettörténetéről, Vezzosi talált egy 18. századi feljegyzést, amely szerint Michelangelo adományozta a tondót egy pisai családnak. Egyes művészettörténészek szerint a saját arcképét festette fel Szent Bertalanként az Utolsó ítéleten, illetve Nikodémus fejénél a firenzei Pietà esetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár