2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárulnak az őskori festékgyártás titkai

2011. október 14. 09:28

Őskori festékgyártási technikát rekonstruált a dél-afrikai leletek alapján egy nemzetközi kutatócsapat. A régészek szerint a két okker készítésére használt eszközegyüttes bizonyítja, hogy az emberek már 100 ezer éve alapvető kémiai ismeretekkel és gyártási technikákkal rendelkeztek.

A kutatók által Dél-Afrikában felfedezett, okkerben gazdag keveréket dekorációra, festésre, illetve a bőr védelmére használhatták 100 ezer évvel ezelőtt. A mixtúrát két abalone-kagylóban tárolták, amelyeket a fokvárosi Blombos barlangban találtak a dél-afrikai régészek. „Az okkert talán szimbolikus szándékkal használhatták testek és a ruhák díszítésére a középkőkor folyamán” – húzta alá Christopher Henshilwood, a johannesburgi Witwatersrandi Egyetem Humánevolúciós Intézetének munkatársa, aki 2008-ban nemzetközi kutatócsapatával fedezte fel az okkerben gazdag mixtúra előállítására szakosodott műhelyt. A dél-afrikai kutató felfedezését a Science magazin ma megjelenő számában tette közzé.

A helyszínen két eszközegyüttest találtak a régészek, a felszerelésekben volt okker, csont, faszén, őrlőkövek és kalapálásra használt kövek. Az okker por állagúvá történő őrlése és kaparása csak a 100 ezer évesre datált leletek után vált elterjedtté Afrikában és a Közel-keleten.

A professzor szerint a felfedezés egy fontos szintet reprezentál a komplex emberi megismerés evolúciójában, ugyanis ez azt bizonyítja, hogy az embereknek megvolt a képességük az anyagok eredet szerint való csoportosítására, vegyítésére és tárolására.

Henshilwood szerint a készítési eljárás során okkerdarabokat dörzsöltek kvarcit táblákon, hogy ezzel finom vörös port nyerhessenek. Az darabokat kvarccal, ütő- és örlőkövekkel morzsolták szét. Ezután a matériát felforrósított emlőscsontokkal, faszénnel, illetve kődarabkákkal keverték össze, majd végül abalone kagylóba töltötték és finoman összekeverték. Az okkerben talált kvarctöredékeket egy különleges eljárással (OSL-Optically Stimulated Luminescence) körülbelül 100 ezer évesre datálták.

„Az eszközegyüttesek megtalálása bizonyítékot szolgáltat az emberekkel kapcsolatos korai technológiai és viselkedésbeli fejlődésre, dokumentálja körültekintő tervezésüket, a színezett elegyek gyártását és kezelését, valamint a tárolóeszközök használatát. Azt is demonstrálja, hogy az emberek 100 ezer évvel ezelőtt is birtokában voltak az alapvető kémiai ismereteknek és a hosszú távú tervezés képességének” – összegezte Henshilwood. A két minta megtekinthető a fokvárosi Iziko múzeumban október 14-től.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár