2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Roger Williams, az elnökök zongoristája

2011. október 10. 13:52 MTI

Nyolcvanhét évesen hasnyálmirigyrákban elhunyt szombaton Roger Williams amerikai zongoravirtuóz, aki a Billboard popzenei slágerlistájának csúcsára is felkerült az 1950-es években, és aki hosszú pályafutása során kilenc amerikai elnöknek zongorázott.

Williams ragyogó színpadi előadó és improvizátor volt, aki könnyedén váltott egyik műfajról a másikra. "Roger a világ egyik legnagyobb zongoraművésze volt, bármit képes volt játszani a klasszikustól a jazzig. Az egyik legnagyszerűbb személyiség volt, akit valaha is ismertem" -mondta róla Orrin Hatch utahi szenátor, a zongorista közeli barátja, aki maga is zenész.

Williams 1955-ös slágere, az Autumn Leaves (Őszi falevelek) volt az egyetlen zongoradarab, amelynek sikerült feljutnia a Billboard slágerlistájának első helyére, és amely 2 millió példánnyal a világ legtöbb példányban eladott zongorafelvétele lett.

Az "elnökök zongoristájaként" is emlegetett művész minden amerikai elnöknek játszott Harry Trumantől George H.W. Bushig. Utoljára 2008-ban lépett fel a Fehér Házban, amikor az akkori frist lady, Laura Bush ebédjéhez adott zenei kíséretet.

Szoros barátság fűzte a 2004-ben elhunyt Ronald Reaganhez, de jó barátságban állt Jimmy Carterrel is, akivel egyazon napon született. Amikor a két férfi 80 éves lett, Williams 12-órás maratont zongorázott az atlantai Jimmy Carter Könyvtár és Múzeumban a volt elnök társaságában.

A Louis Wertz néven született, nevét később megváltoztató Williams már háromévesen zongorázott, 9 évesen már magabiztosan játszott több hangszeren, és bármit képes volt lejátszani hallomás alapján.
Asszisztense szerint nem sokkal a halála előtt is napi nyolc órát játszott a zongorán, és még három albumra volt szerződése. 2004-ig 116 albuma jelent meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár