2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori leletekre bukkantak Székesfehérváron

2011. szeptember 30. 13:59 MTI

A 15. század közepéből származó "dreihauseni" kőcserép pohár részlete, feltehetően a 15-16. században készült palmettás ablakkeretkő, Árpád-kori edénytöredékek, és többféle kút, ciszterna került elő Székesfehérvár palotavárosi településrészén zajló régészeti munkák során.

A kutatást a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészekből és technikusokból álló szakmai stábja végzi egy beépítésre váró 11 700 négyzetméteres területen. A feltárást december elejéig kell befejezni. A feltárási területen húzódott az 1980-ben lebontott egykori Selyem és Halász utca - idézte fel az ásatást vezető Siklósi Gyula régészprofesszor. A Halász utca középső, vízelvezető vályúval ellátott, 18. századi útburkolata alatt háromrétegű, középkori, illetve török kori rőzseút került elő.

Az ásatás Székesfehérvár egykori Sziget nevű külvárosának határán zajlik. A területen annak idején nagyobbrészt szegényes épületeket emeltek, időtálló anyagból mindössze egyetlen, 60 centiméter szélességű falat találtak a feltárást végzők. A többi építmény gerendából, valószínűleg tapasztott sövényfallal épülhetett. Az előkerült, fából készült maradványokon már végzik a dendrokronológiai vizsgálatot.

Az épületek mellett többféle, köztük késő középkori és törökkori eredetű, fonott falú, kő és bödönkút, ciszterna, illetve azok maradványai kerültek elő. Siklósi Gyula szerint a kutak azt jelzik, hogy a területen egykor vízér haladhatott át, és a településnek erre a részére olyan iparos réteg települt, amelynek a munkájához sok vízre volt szükség. A feltárás során Árpád-kori kőbalta, Árpád-kori cseréptöredékek, szép mívű kályhacsempék részletei kerültek még felszínre. Kiemelkedő, értékes leletként, egy 15. századi "dreihauseni" kőcserép pohár is előkerült.

A feltárásra váró terület első szektorának kutatása végéhez közeledik. A lezárt szelvényeket - miután eddig nem találtak a helyszínen megőrzendő objektumot, - visszatöltik, majd a jövendő építési terület másik részén folytatják a kutatást. A leleteket a múzeumban őrzik majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár