2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyszabású fotókiállításra készülnek Londonban

2011. szeptember 26. 10:56 MTI, The Daily Telegraph

A londoni National Gallery 2012. évi programjának egyik kiemelt tárlata lesz a múzeum első nagyszabású fotókiállítása, amely a fotográfia elmúlt 150 évének történelmén kalauzolja végig a látogatókat.

A múzeum jövő októberben megnyíló Seduced by Art: Photography Past and Present (A művészet által elcsábítva: a fotográfia múltja és jelene) című kiállításán a korai és a kortárs fotográfia "kivételes alkotásain" keresztül ismerhetik meg az érdeklődök a fényképészet elmúlt 150 évének történetét.

A különleges tárlat a William Turner angol romantikus festő és a 16. századi velencei reneszánsz egyik legnagyobb képviselőjeként tisztelt Tiziano Vecellio alkotásainak szentelt kiállítások mellett a galéria 2012-es évadjának harmadik legnagyobb attrakciója lesz.

Mások mellett Tom Hunter, Thomas Struth, Craigie Horsfield, Sam Taylor-Wodd és Beate Gütschow munkái között barangolva fedezhetik fel a látogatók a fotográfia legnevesebb képviselőinek alkotásait. A kurátorok a korai és a késő 19. századi fényképészek közötti kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt és egyúttal bemutatják, hogy miként merítettek inspirációt a műfajilag-behatárolt alkotások olyan más művészettörténeti hagyományokból és témákból, mint a csendéletek, a tájképek és a portrék.

Eltekintve a brit fotós, Tom Hunter munkásságának szentelt kisebb és ingyenesen megtekinthető kiállításától, a galériának ez lesz az első nagyszabású fotótárlata, amely kitűnő lehetőséget kínál a fotográfia valódi művészetként való felfogásáról szóló több évtizedes vita lezárására, vagy legalább is új szintre emelésére.

A jövő év másik két kiemelt kiállításainak egyikén a fényjáték két nagymestereként tisztelt William Turner és Claude Lorrain 17. századi francia tájképfestő művészetében felfedezhető kapcsolatokat ismerhetik meg a látogatók. A 2012 márciusától júniusig tartó kiállítást követően kortárs brit művészek, költők és zeneszerzők Tiziano Vecellio három festménye inspirálta munkáit állítja ki a galéria. A Metamorphosis: Titian 2012 (Átváltozások: Tiziano 2012) című tárlat júliusban, az olimpiai játékokkal egy időben nyílik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár