2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítanak egy pompeji luxusházat

2011. szeptember 22. 09:03 The Daily Mail

A világ legrégibb központi fűtése is látható lesz azon a párizsi kiállításon, amelynek keretében egy kétezer éves pompeji villát rekonstruáltak.

Több mint kétszáz, egyenként kétezer éves műkincs kerül bemutatásra abban az i.sz. 1. századi pompeji villában, amelynek rekonstruálását nemrég fejezték be a szakemberek. A kiállított „tárgyak” között van egy hideg és egy meleg vizes vezeték, de megtekinthetők a padlófűtés egyes elemei is.

A fürdővízhez tartozó vízmelegítő szintén látható abban a házban, amely a kutatók szerint egy gazdag földtulajdonoshoz, magisztrátushoz, vagy kereskedőhöz tartozott. Akinek még ez se lenne elég, azok a bámulatos márványszobrokban és freskókban gyönyörködhetnek a triclinium (étkező), a culina (konyha) és a balneum (fürdő) helyiségében.

A hétköznapi tárgyak által betekintést nyerhetünk a Vezúv által 79-ben letarolt, Nápoly melletti város mindennapjaiba. A ruhákra, a hajra és a lábra öntözött illatos olaj és a fürdéshez használt súrolók pedig egyenesen a luxust jelenítik meg.

A francia-olasz együttműködésnek köszönhetően a felső osztály élete tárul a Párizsba ellátogatók szeme elé; a kiállítás azért is egyedülálló, mivel csak nagyon kevés magánház élte túl a birodalmat, különösen ha azokat a színházakkal, az amfiteátrumokkal és egyéb középületekkel hasonlítjuk össze.

A Pompeii – A Way of Life című kiállítás szerdán nyílt meg a párizsi Musée Maillolban az olasz kulturális örökség minisztériuma és a Nápolyi és Pompeji Régészeti Örökség közreműködésével. A tárlat február 12-ig tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár