2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták A nagy szökés alagútját

2011. szeptember 9. 10:11

Brit régészek megtalálták az egyik német hadifogolytábor elveszettnek hitt alagútját, benne a menekülők használati tárgyaival.

George-t 1945-ben zárták le, miután a Stalag Luft III foglyait a náci őrök kivezették, a tábort pedig körbekerítették a Vörös Hadsereg katonái. A Steve McQueen, Richard Attenborough és Donald Pleasance nevével fémjelzett The Great Escape című filmben megörökített eseményekre sokáig a feledés fátyla borult, mígnem idén augusztusban szakértők érkeztek az egykori tábor területére, ahol három hetet töltöttek.

George azért épülhetett meg, mert a korábban ásott Harry-n 1944. március 24-én nem sikerült az összes szövetséges fogolynak megszöknie. Harry-t Tommal és Dickkel együtt ásták ki, s egyszerre kétszázan akartak megszökni rajtuk, de ez csak 76 embernek sikerült, ötven foglyot a Gestapo végzett ki.

A negyedik alagút pontos helyét csak mostanra sikerült azonosítani. Földradarok segítségével és a még élő szemtanúk, a szökésben résztvevők elbeszélései alapján tárulhatott a kutatók szeme elé az alagút vonala, ahol több olyan tárgy is előkerült, amely a foglyokhoz tartozott – például egy több méter hosszú, a náciktól ellopott drót, amely a világítást szolgálta a sötét alagútban.

„Találgatjuk, hogy vajon merre vezetett az alagút. A színháztól a tábor egyik elkülönített része felé mehetett, oda, ahol a német őrök laktak” – mondta el Marek Lazarz, a tábor területén felállított múzeum igazgatója. „Az egyik elmélet szerint a foglyok ide akartak betörni és itt akarták felfegyverezni magukat – komolyan fennállt a veszélye annak, hogy a háború vége felé közeledve lemészárolják őket, addigra pedig már megtudták, mi lett a többi fogoly sorsa” – tette hozzá.

A kivégzések után a brit hírszerzés olyan parancsot továbbított a tábor lakói felé, hogy hagyjanak fel a további próbálkozásokkal, megakadályozandó a megtorlásokat. Ekkor jött a képbe a brit hadifoglyok által épített Colditz vitorlázórepülő ötlete, amellyel a tömeges mészárlást próbálták elkerülni.

Amikor a Vörös Hadsereg 1945 januárjában a tábor határához ért, a Stalag Luft III-ban maradt kétezer foglyot nyugat felé terelték, hogy aztán egy 200 kilométer hosszú menetelés után Sprembergbe érjenek; kétszázan haltak meg az út során, sokakkal a német katonák végeztek, míg mások a hideg időjárás miatt vesztek oda.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár