2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újrajátsszák a marathóni csatát

2011. szeptember 6. 13:08

Három napon keresztül feszülhet egymásnak a görög és a perzsa hadsereg, a marathóni csata izgalmait több százan élhetik át újra a hétvégén.

Szeptember 10-én a világ számos pontjáról érkeznek érdeklődők az Athén melletti tengerpartra, hogy újra lejátsszák az i.e. 490-es marathóni ütközetet. A talajerózió következtében igencsak átalakult csatatéren görög és perzsa hadak néznek egymással farkasszemet, de lesz zenés-táncos mulatság, valamint irodalmi programok és képzőművészeti foglalkozások is várják az ókor megszállottjait.

A hétvégi események legnagyobb látványossága azonban a kétszáz főt felvonultató csata lesz, amelyen a legelszántabb harcosok vesznek részt. „Csak az három évbe telt, mire a két hadsereget elláttuk fegyverrel” – nyilatkozta Christian Cameron kanadai író, az amerikai tengerészgyalogság egykori tisztviselője „Több száz munkaórát vett igénybe a megfelelő fegyverzet elkészítése, nem beszélve a szövetanyagokról és a színárnyalatok meghatározásáról” – tette hozzá az eseményen egy görög arisztokratát alakító férfi, aki azt is elmondta, hogy a résztvevők egyenként 5-10 ezer euró értékű öltözéket fognak viselni.

A csatából nem maradhatnak el a fegyverek, a "görögöknél" dárda lesz, míg a "perzsák" gumifejjel ellátott íjakkal támadhatnak. „Azt hiszem, hogy időben és a résztvevők számát tekintve is ez lesz a legnagyobb ilyen jellegű esemény Görögországban” – mondta el a 23 éves thesszaloniki egyetemista, Yiannis Kadoglou.

A marathóni ütközet az ókor egyik nevezetes csatája, amelyben I. Dareiosz hadai ütköztek meg a Miltiadész vezette görög sereggel. A görög győzelemmel végződött csata nagyrészt Hérodotosz (i.e. 484-425) görög történetíró leírásából ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár