2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arcot kapott Hasfelmetsző Jack

2011. szeptember 5. 12:48 BBC News

Hasfelmetsző Jack feltételezett arcát rekonstruálta Trecor Mariott. Az egykori nyomozó valószínűsíti, hogy a kegyetlen gyilkos egy elmebeteg német kereskedő lehetett.

Hasfelmetsző Jack 123 éve, 1888. augusztus 31-én kezdte meg a kriminológia történelmében hírhedtté vált gyilkosságsorozatát. A londoni East Enden öt nőt brutálisan megölő és részben felboncoló sorozatgyilkos személyazonossága mindmáig ismeretlen.

Trecor Marriott leszerelt nyomozó azonban megtalálhatta az egykori mészárost egy német kereskedő, Karl Feigenbaum személyében, aki 1894-ben a New York-i Sing Sing börtön villamosszékében fejezte be földi pályafutását, szállásadónője meggyilkolását követően. Noha Feigenbaumról nem maradt fenn kép, Marriott az amerikai fegyintézmény leírása alapján rekonstruálta a feltételezett gyilkos arcát.

A brutális bűntettek feltárása során sokan úgy hitték, hogy a Hasfelmetszőnek anatómiai ismeretekkel kellett rendelkeznie, ugyanis az áldozatok beleit és egyéb részeit profin távolították el. Mariott feltételezi: minderre a halottasházban kerülhetett sor, ugyanis az 1832-es anatómiai törvény orvosi személyek számára lehetővé tette a szervek oktatási célból történő kioperálását.

Az egykori nyomozó szerint az elméletét tanúsítják az egyik áldozat, Catherine Eddowes megtalálásának körülményei is, ugyanis mindössze 14 perc telt el az utolsó rendőrjárőr és a test megtalálásának ideje között, ezért a gyilkosnak alig pár perce lehetett a gyilkosságra és a boncolásra. Mivel a beavatkozást a Hasfelmetszőnek rövid idő alatt, és teljes sötétben kellett végrehajtania, ezért nem valószínű hogy a tettes ölt és boncolt is.

A helyszínek és a gyilkosságok közti szünetek valószínűsítik hogy az elkövető egy utazó lehetett. Marriott talált olyan feljegyzéseket, amelyek szerint a Nord Deutsche Line társaság egy hajója- fedélzetén Feigenbaummal- a kikötőben tartózkodott a gyilkosságok idején.

William Lawton, a kereskedő amerikai ügyvédje védence kivégzését követően azt álította, hogy Feigenbaum felelős a korábbi londoni halálesetekért. Lawton szerint a német egy időszakonként rátörő betegség hatására ölt és csonkított meg nőket; elképzelhető, hogy pszichotikus zavarban szenvedhetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár