2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra felfestik a székesfehérvári közgyűlési terem 1938-as feliratait

2011. augusztus 17. 17:02 MTI

Székesfehérvár 2013-as emlékévére készülve a Városháza közgyűlési termében újra felfestik az ország és a város történelmének legfontosabb eseményeit megörökítő, az 1938-as ünnepi évben készített, de a későbbi évtizedekben "eltüntetett" feliratokat - jelentette be szerdán sajtótájékoztatón a város polgármestere.

Cser-Palkovics András (Fidesz) közlése szerint 1938-ban az államalapító szent király halálának 900. évfordulóján rendezett ünnepi év eseményeinek részeként készült el a Városháza új szárnya és abban a közgyűlési terem, amelynek a pulpitussal szemközti falát a 900-as évtől a 20. századig történt jeles események művészi igénnyel készített leírásával ékesítették.

A terem ablakai közötti falfelületeken elhelyezett felirat 3600 betűvel és írásjellel mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmazott.

Az önkormányzat a korabeli dokumentumok alapján falkutatást végeztetett, amelynek eredménye szerint az eredeti feliratok megsemmisültek, restaurálni nem, csak újrafesteni lehet azokat.

A falfelületeket az önkormányzat szolgáltató cége, a Városgondnokság Kft. szakemberei készítik elő az újrafestésre, majd egy, a közeljövőben kiválasztandó művész kap megbízatást a feliratok kor- és betűhű elkészítésére.

A munka októberben kezdődik, s a jövő év elején fejeződik be. Szükség esetén segítséget nyújtanak hozzá a városi levéltár, illetve a Szent István király Múzeum szakemberei.

A közgyűlési terem 1938-ban készült feliratainak újrafestésével szimbolikusan elindulnak a város építészeti örökségének felújításával kapcsolatos munkák is - mondta a polgármester.

Székesfehérvár közgyűlése tavaly decemberben döntött arról, hogy ünnepi emlékévvé nyilvánítja 2013-at, a városban tartott 1938-as országgyűlés 75. és Szent István király halálának 975. évfordulóját. A kettős jubileumra rendezvények sorával készül a város.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár