2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akik köszönetet mondtak a berlini falért

2011. augusztus 15. 17:46 MTI

Köszönetet mondott az NDK-nak a német radikális Baloldal párt (Die Linke) lapja, a Junge Welt a berlini fal felépítéséért, amely "védte a békét Európában".

A lap szombaton megjelent számának első oldalán, a fal 1961. augusztus 13-i építésének ötvenedik évfordulójára emlékezve, nagy "Köszönjük" felirat látható vörös alapon, az építést a Brandenburgi kapunál biztosító keletnémet katonák fotójával.

A Baloldal fiataljai köszönetet mondanak az NDK-nak, amiért 28 éven át "védte a békét Európában". Üdvözlik e 28 évet azért is, mert nem volt "Harz IV (a munkaerőpiac német reformjának utolsó fázisa), és nem volt munkanélküliség", "volt bölcsőde és hely az óvodában", s "az egészségügy nem volt kétsebességes".

Mindez felháborított több más német lapot, köztük a Die Weltet és a Bildet, a legnagyobb példányszámú újságot, amely szerint a Baloldal lapja "gúnyt űz a fal halottaiból". A Bild megkérdezte a berlini Stasi-emlékhely igazgatóját, Hubertus Knabét, aki szerint "az NDK apológiáját bűncselekményé kellene nyilvánítani". Az egész "igazán visszataszító" - mondta a történész. "Ez az újság cinikus módon rehabilitálja az NSZEP (a keletnémet kommunista állampárt) diktatúráját" - tette még hozzá. "Ez a valóság kiforgatása a legalacsonyabb színvonalon" - vélekedett Richard Meng, a berlini szenátus (tartományi kormány) szóvivője ugyancsak a Bild hasábjain.

A Die Welt azt írta, hogy a Junge Welt "a Baloldal Stürmere". Ezzel a harmincas évek vadul antiszemita náci lapjára, a Der Stürmerre utalt, amelyet a nürnbergi perben utóbb halálra ítélt Julius Streicher, a hitleri rezsim egyik vezető ideológusa irányított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár