2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új kalandokra indul a Titanic megtalálója

2011. augusztus 1. 13:15 MTI

Újabb nagyszabású mélytengeri kutatást indít Robert Ballard, a Titanic roncsait megtaláló oceanográfus. A 69 éves Ballard és csapata az Égei-tenger, a Fekete-tenger és a Földközi-tenger vizeit járja majd elsüllyedt hajók, tárgyi leletek, műkincsek és ősi civilizációk után kutatva.

A négy távirányítású megfigyelő eszközzel és hang-lokátorral felszerelt E/V Nautilus kutatóhajó egy törökországi kikötőből indult négyhónapos útjára a múlt héten, annak reményében hogy víz alatti városok, tengeralatti vulkánok és meleg vízkitörések nyomaira bukkan majd. Ballard, aki csak később csatlakozik az expedícióhoz, a connecticuti Mystic Akváriumban rendezett sajtótájékoztatónkon elmondta, bár vannak konkrét elképzelései azzal kapcsolatban, hogy a csapata mit talál majd, valójában az ismeretlent kutatják.

A 15 fős, tudósokból álló legénységével a fedélzetén a 64 méteres kutatóhajó útja során - mélytengeri árkok, kontinentális repedések és egy csaknem 2000 éves Földközi-tenger alatti város közelében - a Gorringe tengeralatti hegylánc, a Szicíliai-szoros valamint Hellén- és a Lipari-szigetek menti vulkánikus ív mentén halad majd. A kutatás a tervek szerint novemberben ér majd véget Izrael partjainál.

Az expedíció nagy újítása, hogy a kutatócsoport video- és hangfelvételeit on-line formában elérhetővé teszik, a Mystic Akvárium vetítőtermében pedig egy szakértő csoport vezetésével bemutatják, illetve megvitatják a rögzített anyagok alapján a legújabb eredményeket. Katherine Croff Bell, a kutatás másik vezetője úgy vélte, hogy ezzel az új élő technikával a fedélzeten lévők tudását és eredményeit széles körben lehet majd a nyilvánosság elé tárni.

Paul Johnson, a Washingtoni Egyetem oceanográfusa szerint ezek a típusú kutatások kiválóan alkalmasak arra, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a mélytengeri expedíciókra. "Engem igazán az villanyoz fel, amikor egy bizonyos dolgot kutatva, valami sokkal fontosabbra bukkanunk" - magyarázta Ballard. Az általa vezetett nemzetközi csoport 1985-ben találta meg a Titanic roncsait az Atlanti-óceán északi részén. Egyéb mélytengeri kutatásai során Ballard rábukkant Bismarck egyik hadihajójára valamint a PT-109 amerikai torpedóhajóra. Mindemellett az ő nevéhez fűződik a Mystic Akváriumot működtető Tengerkutató Alapítvány létrehozása is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár