2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Allende tényleg öngyilkos lehetett

2011. július 22. 10:51 The New York Times

Egy nemrégiben elvégzett boncolás során bebizonyosodott, hogy Chile egykori elnöke, Salvador Allende saját kezűleg vetett véget életének.

Az ex-elnök halálának körülményei 37 éve nem hagyna nyugodni a kedélyeket, mostanában ráadásul egyre többen úgy vélik, hogy az elnöki palotát megrohamozó katonák gyilkolták meg Allendét. A legutóbbi vizsgálat során a chilei és nemzetközi szakemberekből álló orvosszakértői csoport nem talált idegenkezűségre nyomot, így megállapítást nyert, hogy a halálos sérülést maga Allende okozta AK-47-es gépkarabélyával.

Még az elnök baloldali támogatói – így Fidel Castro kubai elnök is – azt állították, hogy Allende tűzpárbajban lelte halálát 1973. szeptember 11-én, a puccs napján. A családtagok az eredeti boncolási jegyzőkönyvre és a tanúk – köztük az őrök és az orvosi személyzet – beszámolójára támaszkodva úgy hitték, hogy Allende a támadók érkezése előtt lett öngyilkos.

Miután májusban egy bíróság kérésére exhumálták Allende holttestét, újra vizsgálat alá vetették az elnök földi maradványai; ekkor független orvosszakértők azt állították, hogy egy második golyó is érhette Allende koponyáját, s ez a palota ostromlóinak fegyveréből származott. A család megkönnyebbüléssel fogadta az öngyilkosság tényét megerősítő hírt, amely mint fogalmaztak, büszkeséggel tölti el őket. „Akkor döntött az öngyilkosságról, mielőtt még megalázták volna” – nyilatkozta Isabel Allende szenátor, Allende lánya.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár