2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghatározhatják a tlatelolcói főtemplom korát

2011. június 27. 11:02

A mexikói régészek feltételezése szerint a tlatelolcói főtemplomban folytatott ásatások során előkerült leletek segíthetnek a város pontos korának meghatározásában.

Egy nemrég megtalált leletcsoport segíthet Tlatelolco építési idejének meghatározásában, ugyanis a mexikói Nemzeti Archeológai és Történelmi Intézet (INAH) régészeinek egy csoportja egy olyan lépcsőre bukkant a tlatelolcói főtemplomban, amely a legrégebbinek tartott szentélyhez vezet, emellett felfedeztek egy stukkóval díszített, 900 és 1200 közé datált padlót is.

Lucia Sanchez, a feltárási terült igazgatója kiemelte: az új felfedezés pontosíthatja Tlatelolcónak, Tenochtitlan testvérvárosának építési idejét. Egyes feljegyzések (Fray Diego de Duran és Padre Acosta) szerint Tlatelolcót 1334-ben, míg Tenochtitlant 1325-ben alapították. Más források (Historia Tolteca-Chichimeca and Mapa de Sigüenza) viszont azt állítják, hogy Tlatelolcót Tenochtitlannál előbb, vagy azzal párhuzamosan hozták létre.

A mostani és a korábbi ásatások leletei megegyeznek a város alapításának források által sugallt idejével, azaz 1337-tel, de korábbról, vagyis az 1000 és 1200 közötti időből is származhatnak.

A régészek megvizsgálják a mostani és régebbi feltárások során keletkezett anyagokat, hogy ellenőrizhessék az általuk feltételezett építési fázisokat. Az archeológusok szerint a vizsgálatok lehetővé tehetik a korai Tlatelolco és Tenochtitlan összehasonlítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár