2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korábban és máshol találhatták fel az íjat és a nyilat

2011. június 22. 16:23

Az íjat és a nyilat nem 30 ezer, hanem több mint 60 ezer évvel ezelőtt, s nem Európában, hanem Afrikában találták fel – állítja cikkében egy dél-afrikai régész. A nyíl korai alkalmazását bizonyító afrikai leletek fontos adalékai lehetnek az ember korai elterjedésével kapcsolatos ismereteinknek.

Az íj és a nyíl feltalálását hagyományosan az európai felső-paleolitikumhoz kötik. Ezt a vélekedést azonban cáfolja Marlize Lombardnak a Journal of Archaeological Science legfrissebb számában megjelent cikke, amely 64 ezer éves dél-afrikai nyílleletekről ad hírt.

Az elmúlt évben Lombard és kollégái az Antiquity hasábjain számoltak be arról, hogy a dél-afrikai Sibudu-barlangban talált kvarcból készült vérfoltos nyílhegyek a vizsgálataik szerint legalább 64 ezer évesek lehetnek. A Journal of Archeological Science legújabb számában a dél-afrikai kutató további ősi leletekkel támasztja alá korábbi elméletét.

A történelem egyik meghatározó fegyvereként számon tartott íj eredetének tisztázása fontos mérföldkő lehet az emberiség elterjedéséről folytatott diskurzusban. A modern ember a leletek szerint már 195 ezer éve megjelent, de csak 60 ezer éve kezdett el kirajzani Afrikából. Az antropológusok évtizedek óta vitatkoznak azon, hogy mely felfedezések vagy változások tették lehetővé az ember szétszóródását; talán ezen invenciók egyike lehetett az íj és a nyíl, amely nagymértékben segítette az embereket a vadászat vagy éppen a harc folyamán. A dél-afrikai archeológus feltételezése szerint a nyíl alkalmazása behozhatatlan előnyt jelentett a később kihaló Neander-völgyi emberrel szemben is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár