2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas barlangot találtak Jeruzsálemben

2011. június 21. 09:05 Science Daily

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói a város új vasútállomásának építésekor egy barlangi patakra bukkantak, jelenleg a víz szennyezettségét próbálják felmérni.

A barlang feltérképezését az egyetem Barlangászati Kutatóegységének munkatársai végezték Amos Frumkin professzor irányításával. A barlangot alagútfúrás közben, egy akna mellett fedezték fel, hosszúsága még nem ismert. A szűk természeti képződmény földalatti kanyont formál, s egy patak csordogál benne délkeleti irányban. A szakemberek szerint minden kétséget kizáróan karsztról van szó (A karszt egyszerre jelöl kőzettestet és az ahhoz szorosan kötődő formaegyüttest. Jellegzetes karsztformák a víznyelő, az ördögszántás, a cseppkő és a barlang.)

A barlang több száz méter hosszú lehet, de ennek még csak a töredékét térképezték fel. Az aknától mintegy 200 méterre a Héber Egyetem kutatói több kisebb vízesést találtak; a víz analíziséből a szakemberek értékes információkat nyerhetnek a földalatti vízellátás szennyezettségére vonatkozóan. „Ez a legnagyobb és leglenyűgözőbb ilyen típusú barlang, amelyet Izraelben valaha is találtunk” – mondta el Frumkin. A kutató megemlít egy törvényt, amely szerint a barlangokat meg kell őrizni a következő generációk számára; szerinte ennek semmi akadálya sincs, mivel a vasúti építkezésekkel nem tesznek kárt a természeti képződményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár