2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek egy jászberényi kriptában

2011. június 20. 17:11

Üzenet a múltból címmel a jászberényi Nagyboldogasszony templom kriptájában lévő kriptafülkék feltárásakor napvilágra került és restaurált leletekből nyílt kiállítás a város Jász Múzeumában.

A jelenleg is működő kriptát 1872-ben nyitották meg, ezt követően ide temették el a város jeles polgárait, a település közéletében jelentős szerepet betöltő személyeket és családtagjaikat. A kriptában mintegy negyvenöt fülkét már semmilyen tábla nem jelölt, ezért a katolikus egyház 2006-ban tervbe vette a felújítását. A kötelező hirdetési idő leteltével, 2007 februárjában a Jász Múzeum engedélyt kapott a jeltelen kriptafülkék szakszerű feltárására - mondta el az előzményekről Hortiné Bathó Edit múzeumigazgató.

Tájékoztatása szerint a kriptafülkékből rendkívül értékes 18-19. századi leletanyag került elő. Különösen érdekesnek számítanak a festett, illetve a gömbölyű fejű vas vagy fehér porcelán szögekkel kivert koporsók, amelyeken a nevek még olvashatók. A kripta magas páratartalma a csontvázakat teljesen szétporlasztotta, így nagyon kevés épnek nevezhető csont maradt fenn. Ugyanakkor elfogadható állapotban kerültek elő a különböző ruhadarabok, textíliák, amelyek jelentős információkkal szolgálnak a jászberényiek akkori viseletéről.

A viseleti darabok közül elsősorban a csipkével borított fátyolfőkötők, a selyemből, taftból készült különleges szabású halotti ruhák, a vállkendők, ruhagallérok és kötények értékesek. A férfi öltözetek közül viszonylag jó állapotban maradt meg egy zsinóros posztó nadrág és dolmány a nyakravalóval együtt. Viseleti kuriózumnak számít egy 1794-ből származó, nagyszélű posztókalap, amelyre szinte teljesen épen találtak rá. Nagy számban maradtak fenn lábbelik is: bőrkapcák, bőrcipők, steklis sarkú csizmák, selyempapucsok. Minden koporsó jellemzője volt az imakönyv, amelyet 1842-ig kivétel nélkül nyitva helyzetek az elhunyt ölébe. Nagy változatosságot mutattak ugyanakkor a kezekre kulcsolt olvasók.

A feltárást követően a leletanyag a szolnoki Damjanich János Múzeumba került, ahol a pályázati úton és egyéb támogatások révén szerzett több millió forintból a tárgyakat több éven át konzerválták és restaurálták. A restaurált leletekből összeállított időszaki kiállítás 2012. április 30-ig tekinthető meg a Jász Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár