2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hiánypótló képes album az 1944-1947 közötti időszakról

2011. június 2. 12:43 MTI

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mutatta be a Magyar Tragédia 1944-1947 című képes albumot szerdán Budapesten; a hiánypótló munka a múzeum időszaki kiállításainak összefoglalója.

"Ezek mindegyike egy-egy nagyon fájó, tragikus esemény felidézésre vállalkozására vállalkozott" - idézte fel a tárlatokról Schmidt Mária főigazgató a Terror Háza Múzeumba tartott eseményen. Mint mondta, azért lett az album címe Magyar Tragédia 1944-1947, mert ez fejezi ki legjobban azt a tragédiasorozatot, amely a második világháború végétől egészen a kommunista diktatúra végső berendezkedéséig tartott.

Schmidt Mária kiemelte, hogy a XX. Század Intézet gondozásában megjelent kötet öt fejezete - a holokauszt, a szovjet fogolytáborokba hurcoltak, a délvidéki magyarok, a svábok tragédiája, valamint a felvidéki magyarokkal történtek - egészen a rendszerváltozásig fehér foltnak számított a magyar történelemtudományban. "A nemzet emlékezetében nem tudta elfoglalni azt a helyet, ami a tragédia nagysága miatt fontos lett volna. (...) Az áldozatok magyarként szenvedték el ezeket a megpróbáltatásokat még akkor is, ha sokszor az elkövetők is magyarok voltak" - tette hozzá a főigazgató.

Megfogalmazása szerint a tettesek a nemzet közösségén ejtettek sebet. Úgy vélte, a szomszédos országoknak is érdekük, hogy ezeket a sebeket elkezdjük gyógyítani, és közösen lépjünk tovább a jövő felé.

A kötetet a kultúráért felelős államtitkár is méltatta; Szőcs Géza hiánypótlónak nevezte a képes albumot. Mint kifejtette, noha a kötet mindössze négy évet fed le a század történelméből, mégis szimbolikus fontosságú a huszadik század összes szenvedésének, magyar veszteségének szempontjából.

"A tragédiáról nehéz beszélni, jobb és talán könnyebb megmutatni, ábrázolni. A kötet szerzői ezt az utat járják. Informatívak és tárgyilagosak, amikor annak kell lenniük, és az érzelmekhez, indulatokhoz és a bizonyos szavak hatására összeránduló gyomorhoz szólnak, amikor meg ez a feldolgozott történeti anyag minél sokrétűbb bemutatása érdekében követendő módszer" – mondta Szőcs Géza.

Az államtitkár "szubjektív hiányérzetének" hangot adva hiányolta a kötetből az erdélyi tragédiákat, ugyanakkor dicsérte a kötet egyedi szerkesztését, például azt, hogy nagy hangsúlyt fektettek a szemtanúk visszaemlékezéseire. Schmidt Mária jogosnak nevezte Szőcs Géza észrevételét, és bejelentette: az évzáró kiállítás egy olyan tárlat lesz, amelynek keretében minden magyar tragédiát bemutatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár