2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánsz Facebook Bécsben

2011. június 1. 14:12 MTI

Albrecht Dürer, ifjabb Hans Holbein, idősebb Lucas Cranach és kortársaik műveiből összeállított kiállítás mutatja be a reneszánsz kor német portréfestészetét a bécsi Szépművészeti Múzeumban.

A 15. század fordulóján, a reneszánsz és a humanizmus elterjedésével jelent meg a német nyelvterület portréfestészetében az a törekvés, hogy a festményeken az ábrázolt személy személyiségét is megjelenítsék. A bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) a kor kiemelkedő képviselőinek - Dürernek, Cranachnak és Hans Holbeinnek, valamint a három nagy festő kortársainak - alkotásaiból összeállított tárlata ezt az újítást, "az ember felfedezését" állítja a középpontba.

A modellek ugyanakkor társadalmi szerepüknek megfelelően jelennek meg a képeken, a tehetős polgárság és a nemesség képviselői, egyházi előkelőségek éppúgy, mint az alsóbb papság tagjai, földművesek és szerzetesek. A kiállítás arra is vállalkozik, hogy bemutassa egyes alkotók stílusának változását és azokat a különféle stílusokat is, amelyek a német nyelvterületen belül kialakultak.

A tárlaton a múzeum saját állományából és olyan neves gyűjteményekből is láthatók műtárgyak, mint a New York-i Metropolitan Museum, a British Museum és a madridi Thyssen-Bornemisza múzeum. A kiállítás szeptember 4-ig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár