2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Októberben újra megnyílik a Moszkvai Nagyszínház

2011. április 29. 13:33

Hosszú és botrányokkal kísért felújítást követően megnyílik Moszkva egyik jelképe, a Bolsoj Színház. Az emblematikus épület visszanyeri a cári korszakot idéző, 19. századi formáját.

A Moszkvai Nagyszínház (Bolsoj Színház) a tervek szerint októberre fog elkészülni. Visszahelyezték a cári jelképeket, a hímzett selyemtapétákat és az akusztikát javító papírmasé és fenyődarabokat, valamint a nézőtér is visszanyerte eredeti hegedű-alakját. Ezenfelül az épületbe új, összetett elektronikai és hidraulikai rendszereket szerelnek be.

A felújításnak szinte már hagyománya van az építményt ért gyakori sorscsapások miatt. A színház többször leégett, és új helyre került. Az 1835-ös épület még tölgyfacölöpök ezrein állt a moszkvai nedves talajban, de miután a környező patakokat elvezették, a cölöpök lassan kiszáradtak, és összeestek. A színház az 1941-es német bombázások során is súlyosan megsérült.

Lenin az épületet fel akarta robbantani, de az opera végül elnyerte létjogosultságát a szovjet rendszerben, számos pártünnepélyt tartottak falai között, többek közt itt jelentették be Lenin halálhírét is. Noha a társulat ekkor kivételezett helyzetben volt, az épület akusztikáját tönkretették a meggondolatlan belső átalakítások.

A színház ellentmondásos története a kommunizmus összeroppanása után is folytatódott. Az alapvetően konzervatív szemléletű társulat több vitatott darabot is bemutatott. A 2005-ben kezdődött felújítási folyamat számos botrányt eredményezett, és a sikkasztásoknak és csalásoknak köszönhetően a rekonstrukció végösszege az eredetileg becsült költség tizenhatszorosa lett. A vizsgálatok több szabálytalanságot mutattak ki, ezért több alvállalkozót és kivitelezőt, valamint is hivatalnokot is leváltottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár