2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Földrengésbiztos ókori szobrok

2011. március 28. 17:05 MTI

Földrengéssel és környezetszennyezéssel szemben is maximális védettséget kaptak a riacei bronzszobrok. Az ókori kincsek több mint egy évig tartó restaurálás után lesznek ismét láthatók.

Megújult a calabriai Riace közelében a tengerben 1972-ben talált két ókori bronzszobor. Azóta ez már a második restaurálási beavatkozás volt, s május közepétől a tartományi székhely, Reggio di Calabria szintén felújított régészeti múzeumában lesznek láthatók.

A megtisztított szobrokat hőszabályozott teremben állítják ki és különleges talapzatra helyezik, mely nagy erősségű földrengést is kibír. A rezgésbiztos szerkezetet az ENEA technológiai kutatóközpontban dolgozták ki: egymásra helyezett carrarai márványtömbök alkotják, ezek kivésett belsejébe márványgömböket tettek.

A teljes alakos bronzszobrokat szennyezés sem fogja érni, a terembe belépő látogatókat megtisztítják: levegővel fújják le róluk még a porszemeket is. Az ókorból számos márvány-, igen kevés bronzszobor maradt fenn. A két méter magas riacei szobrokat az i.e. 5. századra datálják. A kutatók véleménye megoszlik: egyesek szerint az úgynevezett A és B szobor sportolókat, mások szerint mitológiai hősöket ábrázol. A múzeum bejelentette: ahogyan eddig is, a szobrok a jövőben sem hagyják el kiállítási helyüket.

Ostobaság, idáig se olaszok, se külföldiek nem vándorolnak el: a világ egyedülálló kincseit még egy kis olasz állatkert látogatóinak egyharmada sem látja - írta vasárnap a Corriere della Sera napilap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár