2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Madách Színház fél évszázada

2011. március 24. 18:23 MTI

50 éve, 1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet - akkor még Lenin - körúton a Madách Színház.

Az első Madách Színház Vitéz Miklós igazgatása alatt egy évig, 1919 márciusától a Zeneakadémia színháztermében játszott, majd Kamaraszínház néven a Medgyaszay Színház Eskü (ma Március 15.) téri épületében működött 1922-ig. A második Madách Színház a Madách tér 6. szám alatt, a mai Örkény Színház helyén nyílt meg 1940-ben Földessy Géza, majd Pünkösti Andor vezetésével, itt játszották Felkai Ferenc híres Hitler-ellenes Néró című darabját. A színházat 1944-ben, a német megszállás után be is zárták.

A harcok elcsitulta után a színház újjászerveződött, 1946-ban a Színiakadémia előadóhelye lett. 1947-ben a magyar színházak közül elsőként államosították, nevéből 1949-ben került ki az "állami" jelző. 1951-ben átköltöztek az Izabella téri színházépületbe, ahol a társulat Horvai István vezetésével dolgozott, 1954-ben a Madách téri épületben nyílt meg a Madách Kamara Színháza.

A Madách mai helyén, az Erzsébet körúti épületben 1908-tól a Royal Orfeum varieté, a főváros legnagyobb és legszínvonalasabb mulatóhelye működött. Az épület az ostrom alatt tönkrement, felújítása Kauffmann Oszkár tervei alapján készült. A Madách Színház új otthonában a nyitóelőadás 1961. március 24-én Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című darabja volt Ádám Ottó rendezésében, Psota Irén színháztörténeti jelentőségű alakításával.

Ádám Ottó 1956-tól töltötte be a főrendezői, majd 1972-től 1989-ig az igazgatói tisztséget, ez volt a Madách nagy korszaka. Ádám a polgári színjátszás legjobb hagyományait követte, a társulatnak többek között Dajka Margit, Mezei Mária, Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Greguss Zoltán, Domján Edit, Márkus László, Váradi Hédi, Gábor Miklós volt a tagja, rendezőként Vámos László dolgozott itt. A sikerekből a kamaraszínház is kivette részét, 1983-tól húsz éven át a Kamarában lépett fel Hofi Géza. A Madách téri kamaraszínház 2004 óta Örkény István nevét viseli, 2010-ben önállóvá vált.

Ádám Ottó nyugdíjba vonulása után Kerényi Imre lett a színház igazgatója és művészeti vezetője 2004-ig, ezután Szirtes Tamás, a színház rendezője vette át a Madách irányítását. Az 1999-ben felújított színházban indultak a nagyszabású musical bemutatók, ez mára a Madách fő profilja lett. A felújítás után az épület korszerű, minden igényt kielégítő technikai felszereltséggel rendelkezik, s mivel klimatizált, nyári üzemmódban is működhet. A mediterrán hangulatú közönségfogadó terek tágasak és komfortosak, a falakat művészi kivitelű díszfestés borítja, a nézőtér mennyezetét freskó díszíti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár