2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori történelem boroskupákkal

2011. január 13. 17:21 Live Science, MTI

A különböző időszakokból származó antik görög boroskupákon végig lehet követni a változó athéni társasági szokásokat - állítja Kathleen Lynch, a Cincinnati Egyetem ókortudósa.

A boroskupákat a társas összejöveteleken, a szümposzionokon a lakoma utáni vidám italozások során használták, amelyeken a szórakoztató előadások mellett a résztvevők egy-egy közösen kiválasztott komoly témáról nyilvános beszédet mondtak. Irodalmi műfaját Xenophón és Platón elképzelt lakomákról szóló írásai teremtették meg. A kupáknak jutott főszerep ilyen alkalmakkor, a szümposzion minden résztvevője azonos mennyiségű vízzel elegyített bort fogyasztott.

Kezdetben ezeken a rendezvényeken kizárólag az athéni elit tagjai vettek részt, majd a szümposzionok "demokratizálódtak", a későbbiekben pedig ismét a kiváltságosok privilégiuma lettek ezek a társas összejövetelek. S ahogy változtak a szokások, változtak a kupák is, amelyek hol egyszerűek voltak, hol díszesek, és némelyek ezüstserlegeket imitáltak.

A vaskorban, i.e. 1100 és i.e. 700 között a szümposzion olyannyira elitrendezvény volt, hogy a leggazdagabbak síremlékein is megjelent a bor elegyítésére szolgáló edény. "Az emberek azt akarták, hogy az utókor emlékezzen: az eltávozott méltó volt a szümposzionon való részvételre" - magyarázta Lynch. A késő archaikus időszak vége felé, i.e. 525 és i.e. 480 között megszaporodott a boroskupák száma, azt jelezve, hogy demokratizálódott a "koktélpartik" gyakorlata. Egy átlagos háztartásban a szümposzionokon használt serlegek száma lényegesen meghaladta a "családi" edényekét.

A klasszikus időszakban, i.e. 480 és i.e. 400 között egyre kifinomultabbá váltak a boroskupák. Ekkor a vörös alakos serlegek voltak a legnépszerűbbek, és az ivóedények egyre karcsúbbá és sekélyebbé váltak. Az athéniak a peloponnészoszi háború borzalmai és a pestisjárvány után kikapcsolódásra, szórakozásra vágytak, és ez meglátszott a boroskupák sokféleségén is. Gyakoribbá váltak a sima, csillogóan fekete agyagkupák, az általánosan elterjedt terrakotta ivóalkalmatosságok a művészi serlegek olcsó utánzatai voltak. Az olcsó utánzatok divatja fennmaradt egészen a késő klasszikus korig (i.e. 400-323), miközben a serlegeken az emberi alakokat girlandok és koszorúk váltották fel.

"Az athéni demokrácia kora leáldozott, és e korszak végén a szümposzionokon való részvétel újból az elit kiváltságává vált" - emelte ki Lynch.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár