2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már az előember is nagy gyermekeket hozott a világra

2011. január 4. 14:03 MTI

Már a modern ember elődje is - a majmokhoz képest - nagyobb gyermekeket hozott a világra. Ezt a tényt hozta fel bizonyítékul egy amerikai kutató arra, hogy a korábban feltételezetteknél hamarabb jelentkezett a gyermeknevelésben a munkamegosztás.

Jeremy DeSilva, a Bostoni Egyetem munkatársa kutatásai során többek között fosszilis csontokat, korábbi tanulmányokat, valamint az emberszabású majmok agytérfogatának méretével foglalkozó modelleket vizsgált. Eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóiratában mutatta be (A shift toward birthing relatively large infants early in human evolution).

DeSilva szerint a ma születő gyermekek anyjuk súlyának hat százalékát nyomják. A csimpánzújszülöttek viszont csupán az anya súlyának három százalékát. A nagyobb gyermek világra hozatalához a szülési technikák, az energiaháztartás és a mozgás megváltozása volt szükséges a tudós véleménye szerint. A kutatók szerint a viszonylag nagyobb születési súly együtt járt a felegyenesedett járással és azzal, hogy a család több tagja is részt vett az újszülött ellátásában.

DeSilva többek között az Australopithecus comb- és bokacsontjait vizsgálta. Ez az előember mintegy hárommillió évvel ezelőtt élt, újszülöttjei az anya súlyának öt százalékát nyomták - többet, mint a majomgyerekek és kevesebbet, mint a mai embergyerekek. A 4,4 millió évvel ezelőtt élt Ardipithecus újszülöttjeinek súlya viszont még a majmokéhoz volt hasonlatos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár