2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kassához kötődő neves személyiségekről nyílt kiállítás

2010. december 1. 11:26 MTI

Hét olyan neves személyiség életét bemutató tárlat nyílt kedden a kassai Löffler Múzeumban, akiknek tevékenysége szorosan összeforrott a felvidéki nagyvárossal.

A dokumentum-kiállításon kiemelt helyen szerepel Bethlen Gábor, akinek Kassa 1619-től a haláláig, 1629-ig fejedelmi székhelye, diplomáciai- és hadműveleti tevékenységének is a központja volt. A másik neves személyiség Lórántffy Zsuzsanna. Ő férjével, I. Rákóczi Györggyel együtt 1644. március 27-én alakította meg a Kassai Református Gyülekezetet.

A tárlat fotókkal és újságcikkeken keresztül bemutatja a 11 nyelvet aktívan beszélő Fischer-Colbrie Ágostont, a Római Katolikus Egyház kassai megyéspüspökét, Rudolf trónörökös lányának, Erzsébetnek a hitoktatóját. Több szociális és kulturális intézményt is alapított. Ő volt az utolsó olyan szlovákiai püspök, aki Csehszlovákiában a szlovákiai magyarságot is képviselte.

Révész Kálmán 1892-től 1920-ig volt Kassa város református lelkésze és 1918-től a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. A magyaron kívül ő is beszélt és írt arabul, görögül, latinul, németül és szanszkritül.

A kiállításon Hohenouer Ignác filozófus, író és lapszerkesztő munkásságáról is képet kaphat a látogató. Ő a Barkóczi-család nevelőjeként jött Kassára és Jókai Mór biztatására kezdett gyermekirodalommal foglalkozni. Három kassai magyar napilapnak is főszerkesztője volt.

Benczúr Gyula, a XIX. századi magyar akadémiai történeti festészet kiemelkedő alakja kétéves korától Kassán nevelkedett. Nevezetes portréja Erzsébet királynéról, népszerű nevén Sissiről készült. Életéről szóló dokumentumok is láthatók a falakon, mint ahogy Michalik József művészettörténészről, a kassai Felsőmagyarországi Rákóczi Múzeum 1901 és 1903 közötti igazgatójáról is megemlékezik a tárlat.

A kiállítás a Szlovák Kulturális Minisztérium támogatásával a Kassai Polgári Klub rendezésében valósult meg a Löffler Múzeumban. A karácsonyig nyitva tartó tárlat kurátora Csala Kornélia - tájékoztatott Gödöllei Anna, a pozsonyi Partia Rádió sajtóreferense.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár