2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra kinyitnak a Zala megyei múzeumok

2010. november 26. 13:26 MTI

Újra kinyitnak a zalai múzeumok, miután a fenntartó Zala Megyei Önkormányzat pénzügyi vizsgálata során kiderült, hogy átcsoportosítással megoldhatók a pénzügyi problémák - tájékoztatott a megyei múzeumok igazgatósága.

"Örülünk annak, hogy a fenntartó pénzügyi átvilágítása számunkra láthatatlan tartalékokat tárt fel, és segítségükkel a végrehajtható átcsoportosítások révén átbillenti a zalai múzeumi szervezetet a jelenlegi holtponton" - közölte Vándor László múzeumigazgató. A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága az elmúlt hetekben korlátozta több zalai múzeum nyitva tartását. Döntésüket azzal indokolták, hogy a csökkenő bevételek mellett nincs pénz a közüzemi számlák kifizetésére, és a szolgáltatók kilátásba helyezték a mérőórák leszerelését.

Vándor László elmondta: az intézmény a legnagyobb takarékossággal dolgozik, de a múzeumok alulfinanszírozottak, a bevételek alakulása pedig a gazdasági helyzet, a turizmus és az időjárás függvénye. Az országos múzeumok nagy részében a bevételi kötelezettség 10-15 százaléka a költségvetésének, míg a zalai múzeumoké ennek kétszerese. A késő őszi, téli hónapokban minimális a zalai múzeumok látogatottsága, de a villanyt és a fűtést, valamint a teremőrzést napi egy-két látogató esetében is biztosítani kell. Az igazgató példaként említette az egyik bezárt intézményt, melynek októberi teljes jegybevétele nem érte el a 14 ezer forintot.

A téli hónapok alatt szerte az országban több hétre bezárnak a kiállítások, ilyenkor kerül sor a felújításokra, nagytakarításokra. Ezt a periódust takarékossági okok miatt csak néhány héttel kívánták Zala megyében meghosszabbítani, de a csoportok, az iskolák továbbra is bejutottak az intézményekbe és a múzeumpedagógiai foglalkozások is rendben zajlottak. A fenntartóval egyeztetve a következő évben jelentős beruházásokat és a közönség számára vonzó programokat terveznek.

Vándor László szerint az anyagi gondokhoz nagy mértékben hozzájárult, hogy a zalai intézmény vezetése kiemelten küzdött annak érdekében, a vidéki múzeumok visszakapják a feltárási jogosítványaikat, ami a következő évtől jelentős tudományos teljesítmény és bevétel-növekedésként jelent. "Ugyanakkor azonban harcos állásfoglalásáért a választások előtt az intézménytől kitüntető figyelemmel vonták el a régészeti munka és a bevétel-lehetőséget" - fogalmazott az igazgató.

A fenntartó megyei önkormányzat csütörtökön kiadott közleménye szerint a pénzügyi vizsgálatuk során kiderült, hogy múzeumnak saját költségvetésén belül, átcsoportosítással lett volna fedezete a szolgáltatói számlák kiegyenlítésére. Az önkormányzat felszólította a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságát, hogy a jövőben a fenntartó hozzájárulása és engedélye nélkül ne korlátozza a látogatást a zalai múzeumokban.

A Zala Megyei Közgyűlés december 10-i ülésén dönt arról, hogy az elmúlt évek elvonásai miatt jelentős működési hiánnyal küzdő intézményeknek közül melyiknek, mennyi támogatást ad a tartalék keretből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár