2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Misztériumjátékokkal csalogatnak Szent Márton ünnepére

2010. november 3. 16:59 MTI

Lampionos felvonulással, misztériumjátékokkal, koncertekkel, kiállításokkal várják a látogatókat Szombathelyen a hagyományos Szent Márton ünnepen, amellyel Savaria szülöttére, Tours későbbi püspökére, Európa egyik legjobban tisztelt szentjére emlékeznek.

A szerdától november 14-ig tartó ünnepségsorozaton emellett vetélkedőket, helytörténeti előadásokat, táncházat, gyerekprogramokat, kirakodóvásárt rendeznek, a helyi éttermek pedig libaételekkel és finom borokkal csábítják az ínyenceket - tájékoztattak a szervezők.

Márton napjával veszi kezdetét a tél, ilyenkor kóstolják meg az újbort és vágnak le először tömött libákat, az úgynevezett mártonludakat. A közhiedelem szerint aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog. Az ünnep hivatalos megnyitóját szerda este tartják az Agora szalonban, a következő napokban pedig az egyházi szertartások és rendezvények mellett számos, a néphagyományt felelevenítő programmal várják a látogatókat.

November 6-7-én a múzeumfalu területén tarják a Szent Márton napi vásárt, ahová az ország minden területéről, sőt a határon túli, magyarok lakta területekről is érkeznek minőségi kézműves termékeikkel árusok.

A város egyházi- és kulturális intézményei változatos programokat kínálnak, az óvodás kortól az iskolásokon át egészen a felnőttekig. Végig haladhatnak a résztvevők Szent Márton képzeletbeli vándorútján, rendhagyó történelemóra keretében a Márton korabeli ókori Savaria mindennapjaival ismerkedhetnek. Kézműves foglalkozásokon vásárfiát készíthetnek, Szent Márton nyomában járva bekapcsolódhatnak egy helytörténeti vetélkedőbe is, a Szent Márton Látogatóközpont pedig több tárlatával is várja az érdeklődőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár