2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb fejezet az ősi génvitában

2010. október 27. 12:33 Discovery News, MTI

Egy százezer éves csontmaradvány tanúsága szerint a modern ember "keveredett" a Neander-völgyi emberrel és esetleg más "archaikus" népcsoportokkal Ázsiában.

A leletről az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában jelent meg tanulmány.

Az állcsont a hozzá tartozó fogakkal Kína déli részén, a Kuanghszi Csuang (Guanxi Zhuang) autonóm területen, Csungcuo (Chongzuo) város közelében a Csezsentung (Zhirendong) barlangban került napvilágra. A fosszílián, noha egyértelműen a modern embertől származik, a sokkal robusztusabb Neander-völgyi ember jellegzetességei is kimutathatók. Ezek a modern embertől származó legrégebbi fosszíliák, amelyeket Kelet-Ázsiában találtak, hatvanezer évvel idősebbek, mint a térségben előkerült korábbi korrekorder.

"Az új lelet azt bizonyítja, hogy az 'archaikus' és 'modern' emberek Ázsia szerte házasodtak egymással" - emelte ki a világ egyik vezető Neander-völgyi-szakértője Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológusprofesszora. Hozzátette: mindazonáltal sokkal érdekesebb, hogy a modern ember körülbelül százezer évvel ezelőtt kezdett terjeszkedni Eurázsia déli részén, miközben az "archaikus" csoportok az északabbra fekvő területeket népesítették be. Utóbbiak további ötvenezer-hetvenezer éven át nem "hagyták érvényesülni" a modern embert Ázsia délnyugati részén.

S hogy mi történhetett az ázsiai Neander-völgyi populációval? Erik Trinkaus meggyőződése szerint negyvenezer évvel ezelőtt "beolvadt" a modern ember növekvő népességébe. "Nem tudjuk, hogy miért kezdett el terjeszkedni negyvenezer évvel ezelőtt a modern ember, ahogy azt sem, hogy az egymás közötti házasodás ellenére miért voltak oly világosan megkülönböztethetőek hosszú időn keresztül az emberfélék különböző populációi Eurázsiában".

Fred Smith professzor, az Illinoisi Állami Egyetem szociológiai és antropológiai intézetének vezetője szerint a Csezsentung-barlangban talált állkapocscsont arról tanúskodik, hogy a modern ember sokkal korábban tűnt fel Ázsia keleti részén, mint a szakértők eddig feltételezték. "Remélhetően ezt a felfedezést további leletek követik, amelyek segítségével megismerhetjük a modern ember történetének korai szakaszát a világ e részén" - hangsúlyozta Fred Smith professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár