2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeum a kórházban

2010. október 21. 19:08 MTI

Átadták a Szent János Kórház múzeumát Budapesten, ahol többek közt a magyarországi ápolórendek öltözetét bemutató bábuk, végtagrögzítő, patika mérleg, 1943-as betegápoló oklevél, "injectio" tároló az 1880-as évekből, sterilizált eszköztároló kád és kis műtőszék is látható.

A mai Szent János kórház elődjének az 1710-ben alapított, Széna téren álló kórházat tekintik. Az 1898-ban megnyílt új épületekbe az orvosi gárda átköltözött, így az intézmény idén ünnepli 300. születésnapját, azóta "folyamatos üzemmódban van" - mondta el Katona József főorvos.

Amikor az "új" kórház alapkőletételének 100. évfordulóját ünnepelték, a kórházi kápolnában már rendeztek egy ápolástörténeti kiállítást, ennek azonban új helyet kellett keresni. A ma megnyílt múzeumban Katona József több évtizedes gyűjtőmunkájának darabjai, egyebek mellett különleges orvosi műszerek, régi sterilizátorok, tűk, sztetoszkópok, fecskendők, ampullák és fogók is gazdagítják a tárlat anyagát. A főorvos hangsúlyozta: tovább akarja kezelni, gazdagítani a múzeumot.

A kórházi betegápoláshoz 1948-ig szervesen hozzátartoztak a segítőrendek, a Szent János kórházban a Szt. Vince apácarend tagjai dolgoztak. Egyikük, a 92 éves Visy Klára vincés nővér részt vett a megnyitón, s visszaemlékezett munkájukra. Mint elmondta: a Szent János Kórházban 1896-tól dolgoztak, de ezen kívül árvaházakban, öregek otthonában és fegyintézetben is tevékenykedtek. A nővéreket hazánkba Széchenyi Franciska hívta meg Grazból 1852-ben, s később a főurak és gazdag családok is követték példáját.

A Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Rendjét 1633-ban alapította Szent Vince Párizsban. Szeretet-egyesületeket hozott létre az egész országban, a nővérek leánytanítással és betegápolással foglalkoztak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár