2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Giotto alkotása a firenzei keresztre feszített Krisztus

2010. október 18. 08:32 MTI

A firenzei Ognissanti templomban lévő feszület helyreállítása során szakértők megállapították, hogy a keresztre feszített Krisztus valóban Giotto alkotása. A restaurálás visszaadta a középkori festmény eredeti színét és fényét.

Több volt ez mint restaurálás, igazi felfedezésnek számít az egykori szépségében helyreállított feszület - írta a Corriere della Sera című napilapban Arturo Carlo Quintavalle művészettörténész. A sajtónak a firenzei Ognissanti (Mindenszentek) templomában a múlt héten mutatták be az oltár felett kifüggesztett feszület restaurálási eredményeit.

A korabeli források az Ognissanti feszületét Giottónak (1267-1337) tulajdonították, a 20. századi kritika azonban későbbi műhelymunkának tartotta. Választ a mostani helyreállítás adott. A keresztre feszített Krisztust ábrázoló feszületet megtisztították a szennyeződéstől, megerősítették a fából készített, öt méter magas szerkezetet és javítottak a festék állagán is. A feszület bal oldalán látható Szűz Mária az eddigi piszkos fekete helyett visszakapta égszínű köpenyét és ismét jól láthatók arca fájdalmas vonásai.

Az alkotás infravörös sugarakkal történt átvizsgálása a festett réteg alatt megtalálta Giotto vázlatként készített kézrajzát is. A vonásokból látni, a festő hogyan javította és mozdította el Krisztus arcát. A restaurátorok kijelentették, hogy a helyreállítás során végzett vizsgálatok bebizonyították, Krisztust és a két oldalán látható Szűz Máriát és Szent János apostolt Giotto festette. A feszület tetején látható Isten alakját Giotto egyik munkatársának tulajdonítják.

A nagyközönség a feszületet közelről mától péntekig láthatja a firenzei Opificio delle Pietre Dure restaurálási központban. Az alkotás november 5-én kerül vissza eredeti helyére az Ognissanti templomba. Ugyanitt november 6-án Giuseppe Betori firenzei érsek ünnepi szentmisét celebrál a helyreállított Giotto-mű tiszteletére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár