2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interaktív kincskeresés az interneten

2010. október 10. 15:11 MTI

Egy 300 éve eltűnt hajó és a mesés kincs nyomába eredhetnek a diákok a www.tengernyikaland.hu oldalon, ha részt vesznek a Tengernyi Kaland című oktató tartalmú, alternatív valóságjátékban.

Háromszáz éve futott ki az Indiai óceánra a Holland Kelet-indiai Társaság kereskedőhajója, mesés kincsekkel a fedélzetén. A hajónak és a százmillió dollár értékű rakományának nyoma veszett, azóta senki sem látta. A rejtély feltárásához a titokzatos holland milliomos, Casper Van Doom kéri a diákok segítségét.

A két hónapon át zajló játékfolyam 25 készségfejlesztő, oktató tartalmú, ugyanakkor szórakoztató játékot, feladatot tartalmaz, mindezt izgalmas történetre felfűzve. Az események nem nélkülözik a váratlan és kalandos fordulatokat sem. A játékot Cseh László úszó világ- és Európa-bajnok, olimpikon indította el a Fővárosi Állat- és Növénykert Akváriuma mellett pénteken.

A játékosok élő közvetítésben kapcsolódhatnak majd a Brazíliában zajló eseményekhez, a legszerencsésebbek pedig brazíliai tengeralatti kutatóberendezést is irányíthatnak - árult el egy-két titkot Fekete Zsombor játékfejlesztő, az Egyszervolt.hu portál munkatársa. Elmondta azt is, hogy 10 év fölötti fiataloknak ajánlják a játékot, de idősebbek is bekapcsolódhatnak.

Ez a kaland egyben országos verseny is: a résztvevők a rövid regisztráció után pontgyűjtő játék részeseivé válhatnak, és a legtöbb pontot összegyűjtő kalandorok nyereményeket kapnak. Az egyéni győztes az lesz, aki a legtöbb pontot gyűjti, az iskolák versenyét az nyeri, ahonnan a legtöbb elszánt játékos érkezik.

Szalóky Károly Attila, az Octopus Tengeri Régészeti Egyesület elnöke felidézte, amikor kutatócsoportjukkal a brazil partoknál a Voetboog holland kereskedelmi hajó háromszáz éve elsüllyedt roncsai után kutattak Dél-Amerikában. "Amikor kiemeltem a gyantával teli tálat, a gyantában benne volt a hajóács ujjlenyomata. Mintha a történelem fogott volna kezet velem" - mesélte. Elmondása szerint azzal, hogy részt vesznek ebben a kezdeményezésben, átadhatják azt az óriási adathalmazt, tudást és tapasztalatot, amely felhalmozódott a "történelem kincseinek feltárása" közben.

Kalandokat átélve játék és szórakozás közben is lehet tanulni, új ismereteket szerezni, nem csupán vérrel és verítékkel - fogalmazott Kiss János Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve: tankönyveik szerkesztésénél is arra törekszenek, hogy "kicsi játékosságra való hajlamot" belecsempésszenek.

Az interaktív játék létrejötte, a kezdeményezés a Microsoft Magyarország, a Nemzeti Tankönyvkiadó, az Egyszervolt.hu, valamint az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület együttműködésében valósult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár