2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Széchényi Pál kalocsai érsekre emlékeznek Nagycenken

2010. október 7. 17:14 MTI

Emlékkonferenciával és fotókiállítással emlékeznek meg Széchényi Pál kalocsai érsek halálának 300. évfordulójáról pénteken Nagycenken.

A Széchenyi Elmékmúzeumban tartott szimpóziumon történészek, antropológusok, orvosok és mérnökök szólnak Széchényi Pál életútjáról és az érsek múmiájának vizsgálati eredményeiről - mondta el Kristóf Lilla Alida, a kutatás vezetője. A konferencia előtt megkoszorúzzák az érsek nyughelyét a Széchényi Mauzóleumban.

Gróf Széchényi Pál múmiáját 2007-ben vizsgálta meg egy, a fenti tudományterületek képviselőiből álló kutatócsoport. A legfontosabb eredményként a vizsgálatok megcáfolták a legendát, amely szerint a kalocsai érseket politikai szerepvállalása miatt megmérgezték. A mérgezés teóriája szerint azért ölték volna meg, mert a Rákóczi- szabadságharcban békeközvetítő szerepet vállalt.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az érsek testét emberi beavatkozással, tartósítással mumifikálták. A múmia vizsgálatát egy napra kellett összesűríteni valamennyi szakterületnek, mert erre a rövid időre kapták meg a testet. A CT alapján elkészült a múmia koponyájának pontos másolata, ami egy későbbi plasztikus arcrekonstrukciót tesz lehetővé.

A szakember szerint még számos izgalmas kérdés megválaszolásra: például kik és milyen technikával mumifikálták a testet, hová lettek az érsek szívének és belső szerveinek maradványai, amelyeket a mumifikálás során kivettek és faforgáccsal pótoltak? Mostanáig Széchényi Pálé a legrégebbi teljes múmia, amelyet tudományos vizsgálat alá vontak - közölte Kristóf Lilla Alida.

A pénteki konferenciához kapcsolódóan kiállítás nyílik azokból a fotókból, amelyek a Széchényi Pál-kutatás során készültek. Széchényi Pál 1645-ben született Gyöngyösön. Hivatalos egyházi pályafutása 1662-ben kezdődött, amikor belépett a pálosok rendjébe. Pálos szerzetesként magiszteri fokozatot szerzett Rómában. Előbb pécsi, majd veszprémi püspök, 1696-tól kalocsai érsek lett. A bécsi udvar őt bízta meg 1704-ben, hogy tárgyaljon II. Rákóczi Ferenc fejedelemmel. A béketárgyalások nem hoztak megegyezést, a békekötésre tett erőfeszítések kudarcot vallottak. Az érsek 1710-ben Sopronban hunyt el. Bánfalván temették el és 101 évvel később, 1811-ben helyezték át földi maradványait a Széchényi család nagycenki mauzóleumába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár