2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Székelyföldre vinnék a Szentföldet

2010. szeptember 21. 18:46 MTI

Történelmi jelentőségű nagy kiállításnak adhat otthont 2012-ben a Csíki Székely Múzeum: a tervezett tárlaton szentföldi, a kereszténységgel egyidős kéziratokat, tekercseket, egyéb történelmi relikviákat, muzeológiai ritkaságokat tekinthet majd meg a nagyközönség - írta a Csíkszeredában megjelenő Hargita Népe és az erdélyi Krónika.

A híradások szerint eddigi legnagyobb kiállítására készül a Csíki Székely Múzeum a jeruzsálemi Izrael Múzeummal karöltve. A két intézmény csaknem egyéves kapcsolata Székely Csaba Istvánnak, a Hargita Megyei Számvevőszék elnökének köszönhető, aki hosszú időn keresztül végzett kutatásokat Izraelben. A romániai magyar sajtó szerint a Csíki Székely Múzeum életében nagy nyitásnak számít, hogy Európán kívül is sikerül kiépíteni kapcsolatait. Az Izrael Múzeum ráadásul a világ tíz legjobbja közé tartozik.

Gyarmati Zsolt múzeumigazgató szerint szeretnék elhozni a Székelyföldre a Szentföldet, a különböző bibliai helyszíneket, azok tárgyi világát, tekintettel arra, hogy - mint fogalmazott - az erdélyi emberek többsége mélyen vallásos, érdeklődik a bibliai téma és a Szentföld öröksége iránt. A tervezett kiállítás anyagában a holt-tengeri tekercseken kívül olyan szakrális tárgyak, kézműves termékek, leírások szerepelnének, amelyek átfogó képet nyújthatnának az Izrael Múzeum és a Szentföld örökségéről.

Tavaly a budapesti Szépművészeti Múzeum adott otthont egy, a tervezetthez hasonló kiállításnak, de az ott látható tárgyak egy része beépült a jeruzsálemi Izrael Múzeum bővítését követően kialakított állandó kiállításba. Mint azonban Iuju Orenstein, a jeruzsálemi múzeum Romániából elszármazott gazdasági igazgatója jelezte, a hatalmas intézmény raktáraiban van még bőven látványos és értékes műtárgy, amelyet bemutathatnak Csíkszeredában.

A különleges kiállítás csak megbízható és korszerű környezetben rendezhető meg, s Gyarmati szerint a Csíki Székely Múzeum ilyen. Emlékeztetett arra, hogy már a 2007-ben rendezett Munkácsy-tárlatra sikerült korszerűen felszerelni az intézményt.

A tervezett kiállítás költségei az igazgató szerint akár 400-500 ezer euróra is rúghatnak, így a közeljövőben az anyagi források előteremtésén fognak munkálkodni. Gyarmati elmondta: bíznak a romániai kulturális minisztérium támogatásában, szeretnék, ha a drága biztosítást az állam garantálná. Emellett számítanak a helyi önkormányzat, valamint bizonyos magánvállalatok támogatására is. Abban az esetben, ha nem sikerül megszerezni a kellő finanszírozást, kénytelenek lesznek egy másik romániai helyszínt keresni, amellyel közösen állnák a költségeket - ez akár Bukarest is lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár