2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Költözhet az ószlovákok királya

2010. szeptember 6. 16:15 MTI

Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi vár udvarán nemrégiben felállított lovas szobra áthelyezését javasolja az a szakértői bizottság, amelyet a szlovák törvényhozás új elnöke állított fel.

A szakértők történelmi és művészeti szempontból vizsgálták meg a sokat vitatott szobrot, illetve annak elhelyezését. A bizottság szerint a szobrot a pozsonyi vár más helyén is fel lehetne állítani, de csak azzal a feltétellel, ha eltávolítják a lovas pajzsán látható hibás címert, és kijavítják a talpazaton lévő történelmietlen szöveget.

"Ha az alkotó nem ért egyet a megoldással, akkor a szobrot a Szlovák Nemzeti Múzeum kezelésébe kellene adni" - mondta Katarína Zavacká, a bizottság elnöke hétfői pozsonyi sajtóértekezletén. Azt sem zárta ki, hogy a művet esetleg visszaszolgáltatnák alkotójának, Ján Kulichnak, aki a volt szocialista rendszerben a szlovák képzőművészeti akadémiát vezette. Kulich a pozsonyi parlamentnek ajándékozta alkotását, ezért is foglalkozik most vele az új parlament elnöke.

Richard Sulík közölte, hogy egyelőre nem döntött az ügyben. "Minden lehetőség nyitott" - szögezte le. Ugyanakkor jelezte, hogy új pályázat a közeljövőben nem lesz, mert arra egyszerűen nincs pénz. Zavacká szerint a szobor egyáltalán nem Szvatoplukot ábrázolja, mert ruházatának és fegyverzetének több olyan eleme is van, amelyet néhány száz évvel korábban használtak. A bizottság álláspontja az, hogy a pozsonyi várudvarra a mai helyett kerüljön egy új Szvatopluk szobor, amelynek megalkotására pályázatot írnának ki.

Az "ószlovákok királyának" mondott nagymorva fejedelem (871-894) csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Robert Fico akkori miniszterelnök, aki nyilvánvalóan szavazatszerzés céljából kezdeményezte a szoborállítást, kijelentette, hogy "Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt".

A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték. Megkérdőjelezték művészi értékét, és bírálták a pajzsán látható kettős keresztet, amely nem a szlovák címeren ábrázolt, Cirill és Metód szláv hittérítőkre emlékeztető apostoli keresztre, hanem a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlít. Történelmietlennek tartják a szobron lévő "ószlovákok királya" feliratot is. Egyes szlovák történészek szerint nincs bizonyíték arra, hogy Szvatopluk valaha is élt volna Pozsonyban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár