2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már 11 ezer éve is őröltek lisztet Utah őslakói

2010. augusztus 26. 10:49

Az amerikai Brigham Young University (BYU) egyetem régészei Utah államban egy 11 ezer évvel ezelőtt benépesült területre bukkantak, ahol számba vették, hogy mi kerülhetett az őslakosok asztalára.

Öt év aprólékos, minden részletre kiterjedő kutatás után a BYU szakemberei hamarosan egy publikációban összegzik az „Északi patak menedékében” történt vizsgálódások eredményeit. Ez Utah állam déli részének legkorábbi ismert lakott területe, s az Egyesült Államok három legrégebbi olyan helyszíne közé tartozik, ahol már több mint tízezer évvel ezelőtt is éltek emberek.

A Joel Janetski által vezetett ásatások a National Science Foundation felajánlásaiból kerülhetett megvalósításra, amely a radiokarbonos vizsgálatok szerint 11 ezer éves területek „mélyére való leásását” tűzte ki célul. „A tanulók reggeltől estig, mezítláb dolgoztak. Tudják, hogy mennyire fontos küldetésben vesznek részt, ezért nem akarták a régi sárréteget beszennyezni” – adott felvilágosítást a munkafolyamatokról Janetski.

A Kiva című folyóirat következő számában megjelenő tanulmányban a szakemberek részletesen szólnak az ősemberek étkezési szokásairól, akik kőeszközöket használtak a zsálya és a liszt őrléséhez, valamint sózták ételeiket. A használati tárgyak megjelenése előtt az emberek kacsát, pulykát és hódot fogyasztottak, de a birkaevés csak később lett mindennapos, hasonlóan a szarvashoz, amelyből az ásatás során minden rétegben találtak nyomot.

„Tízezer évvel ezelőtt nagy technikai változás zajlott az őrlőkövek megjelenésével: az emberek elkezdték használni őket, hogy a magokból lisztet készíthessenek” – vázolta fel Janetski.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár