2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közpénzek nélkül újítanák fel a Colosseumot

2010. július 28. 19:01 MTI

Nemzetközi pályázatot írt ki Róma a Colosseum felújítására, hogy privát szponzorokat találva megszerezze a világ egyik legnagyobb restaurációs munkájához szükséges 25 millió eurót (7 milliárd forintot).

A nemzetközi pályázatról Sandro Bondi olasz kulturális miniszter és Gianni Alemanno római polgármester ma informálta a világot Rómában. "Elsőként indítunk útjára nemzetközi pályázatot Olaszországban, amellyel olyan olasz vagy külföldi intézményt vagy vállalatot keresünk, amely szponzorálná a világ egyik legismertebb épületének a felújítását" - hangsúlyozta Bondi. A következő napokban nemzetközi lapokban hozzák nyilvánosságra a részletes feltételeket.

Alemanno kiemelte: Róma számára ez a projekt korszakalkotó fordulatot jelent. Ez lesz az első alkalom, hogy a legfontosabb épületet tejesen közpénzek nélkül, magánszponzorok finanszírozzák, ami nemzetközileg is példaként szolgálhat. Reményeik szerint a munkálatokat a következő évben el is kezdhetik.

A Colosseumot és a körülötte lévő területet teljesen fel akarják újítani. Róma jelképét nagyon megviseli a szmog és a csapadék. Különösen a felső szinteket fenyegeti veszély: a szakemberek szerint bár az amfiteátrum még viszonylag jó állapotban van, a felsőbb részek sürgősen restaurálásra szorulnak. Májusban az antik épületről számos mész díszítőelem leszakadt.

A Colosseumot, Olaszország legismertebb jelképét i.sz. 80-ban, Titus császár uralkodása alatt adták át az akkori világ legnagyobb amfiteátrumaként. A gladiátor- és állatharcokkal tarkított nyitóünnepség száz napon át tartott. Évi 3,5 millió látogatóval a Colosseum a világ egyik leglátogatottabb emlékműve, tavaly 32,2 millió euró folyt be a belépőjegyekből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár