2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrányt kavart a halott Mandelát ábrázoló festmény

2010. július 14. 09:19 MTI

Óriási felháborodást váltott ki a Nelson Mandela boncolását ábrázoló festmény a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) tagjai körében - adta hírül a BBC. A műalkotáson az látható, amint a volt dél-afrikai elnök lemeztelenített testét éppen felnyitják, miközben a párt prominensei körbeülve figyelik az aktust.

Az ANC vezetői úgy gondolják, hogy a festmény sérti Mandela méltóságát, de a művész, Yiull Damaso szerint a johanessburgi Hyde Park Mall-ben kiállított, majd később a Mail és Guardian napilapban közölt képpel csupán az volt a célja, hogy az emberek könnyebben szembesüljenek a halállal. „Nelson Mandela nagy formátumú politikus, de ő is csak ember…ha egyszer ő is elhagy bennünket, azt individuumokként és nemzetként is fel kell dolgozni” – nyilatkozta a művész a BBC-nek.

A BBC helyi tudósítója szerint Dél-Afrikában tabunak számít Mandela halálát megemlíteni, ugyanis az 1994-es, a feketék részvételével tartott első szabad választás alkalmával hatalomra került vezető a mai napig ikonikus figurának számít a politikai életben. A dél-afrikaiak nagyrabecsülésük jeléül nem mernek beszélni Mandela esetleges halálával kapcsolatban, s félnek elfogadni a realitást, hogy az apartheid-ellenes küzdelem legismertebb alakja egyszer már nem lesz közöttük.

A festmény kísértetiesen hasonlít Rembrandt 17. századi képére, a Tulp doktor anatómiájára, amelyen szintén egy tetemvizsgálat látható. Yiull Damaso alkotásán a boncolást egy 12 évesen elhunyt AIDS-aktivista, Nkosi Johnson végzi, körülöttük pedig Dél-Afrika legismertebb politikai és vallási vezetői állnak, a Nobel-békedíjas püspök, Desmond Tutu, két egykori elnök, F.W. de Klerk, valamint Thabo Mbeki, illetve Helen Zille és Trevor Manuel politikusok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár