2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszámolják a vízköpőket Angliában

2010. július 8. 09:03

Különleges projektet indítottak nemrég Leicestershire-ben: ennek során megszámolják, és egy online adatbázisban katalogizálják a térség vízköpőit, így azok segíthetnek jobban megérteni a középkori, és gótikus építészet rejtelmeit.

Az 50 önkéntesből álló csoport jelenleg is a vízköpőket fotózza: nagyjából 300 templomot és más építményt díszítenek ezek a karikatúraszerű, emberre hasonlító, vagy más, félelmetes és bizarr szörnyekre emlékeztető szobrok, amelyek eddig különlegességükön túl nem igazán foglalkoztatták a művészettörténészeket és szakértőket. Az ezzel kapcsolatos adatokat a projekt honlapján gyűjtik egybe.

A csoport szerint csak Leicestershire-ben 10 ezer vízköpő lehet, amelyek a legkülönbözőbb alakot ölthetik: a falakon láthatunk nyelvüket kinyújtó embereket, de képzeletbeli sárkányokat vagy épp ördögfiókákat egyaránt. A tavaly indított projekt a tervek szerint egy olyan egyedülálló adatbázist jelent majd, amely a tervek szerint alapja lehet egy egész Angliát átfogó hasonló kezdeményezésnek is.

A vízköpők formáját adó sárkány legendája a 7. századi Franciaországba vezet, ahol Rouen városát terrorizálta egy Gargouille vagy más néven Goji nevű szörnyeteg. A denevérszárnyakkal felvértezett, tűzokádó sárkánnyal Romain, vagy más néven Szent Romanus bánt el, majd a szörny fejét a templom falár szögezték, hogy onnan tartsa távol a gonoszt, és védje meg az épületet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár